Web Analytics

Caleidoscop

de | 6.10.2022 11:35 | Actualitate, Cultură, Home

Primele manifestări liberale din Argeş datează de la 1848

În perioada 1875-1927, liberalii de la Piteşti s-au aflat constant sub directa înrâurire a preşedinţilor acestui partid, respectiv Ion C. Brătianu (1875-1891), Dumitru C. Brătianu (1891-1892), Dimitrie A. Sturdza (1892-1909), Ion I.C. Brătianu (1909-1927). De reţinut că primele manifestări liberale din judeţul Argeş datează de pe timpul acţiunilor revoluţionare de la 1848.

S-a inaugurat calea ferată Piteşti-Curtea de Argeş

Pe 20 noiembrie 1897 a fost inaugurat traseul feroviar Piteşti-Curtea de Argeş, construit după planurile inginerului Elie Radu. La inaugurare au fost prezenţi Ion I.C. Brătianu, ministrul Lucrărilor Publice şi Anghel Saligny, director general al Căilor Ferate Române.

S-a înfiinţat Şcoala de Meserii din Pitești

În anul 1882 se deschide Şcoala de Meserii din Piteşti, devenită ulterior Liceul Industrial. În perioada 1925-1927 a fost construit imobilul de pe bulevardul I.C. Brătianu, astăzi Colegiul Tehnic „Armand Călinescu”. În 1982, la sărbătorirea unui secol de existenţă, Filip Stănescu, directorul de atunci al liceului, a publicat Monografia instituţiei.

CItește și Activitatea de recrutare a elevilor de către fosta Securitate, pe masa Parchetului Militar

Partidul Social Democrat a condamnat Primul Război Mondial

Pe 10 august 1914, un reprezentant al Secţiei Locale din Piteşti a Partidului Social Democrat, Florea Ispas, a participat la Congresul Extraordinar care a condamnat Primul Război Mondial, solicitând unirea Transilvaniei cu Statul Român. De asemenea, rapoartele congreselor III şi IV evidenţiază acţiunile antirăzboinice de la Piteşti.

Divizia III Infanterie Pitești contribuie la dejucarea rebeliunii legionare

1940, decembrie 28. Divizia III Infanterie Pitești, comandant, general Ion Boițianu, este adusă în București, contribuind (ianuarie 1941) la dejucarea rebeliunii legionare.

Înlăturarea regimului Ioan Antonescu

1944, august 23. Este recepționat, inclusiv la Pitești, comunicatul cu privire la ieșirea României din războiul împotriva URSS, întoarcerea armelor contra Germaniei fasciste, înlăturarea regimului Ioan Antonescu. Militanții argeșeni făceau parte din Frontul Patriotic Antihitlerist (Uniunea Patrioților, Frontul Plugarilor, Partidul Socialist Țărănesc, Partidul Social-Democrat etc).
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și De la „Metronom”, la turnătorii lui Cornel Chiriac

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *