Web Analytics

Caleidoscop

de | 28.04.2022 11:33 | Actualitate, Cultură

Elena Cuza a fost întâmpinată cu ghirlande din frunze de stejar la Pitești

1863, octombrie 4. Elena Cuza, soţia domnitorul Alexandru Ioan Cuza, vizitează Piteştiul. Ea a fost întâmpinată cu ghirlande din frunze de stejar. Autorităţile locale şi judeţene au organizat în cinstea ei un banchet la palatul administrativ, la care a fost prezentat şi un concert de muzică românească.

Alexandru Odobescu, însărcinat de Ministerul Cultelor să identifice antichităţile din Argeş

1860 – Alexandru Odobescu, scriitor, arheolog şi om politic, a vizitat Piteştiul în vara anului 1860. El a fost însărcinat de Ministerul Cultelor să identifice antichităţi în judeţele Argeş şi Vâlcea. În Piteşti, el a primit informaţii despre bisericile din oraş de la secretarul administraţiei judeţene, Furduescu. Cu acest prilej, Odobescu a vizitat Schitul Trivale, condus de egumenul Ierotei, cazându-se apoi la Hotelul ”Românii” din oraş. Între 1863 şi 1864, Alexandru Odobescu a fost ministru al Monumentelor.

Citește și Învăţătorii Nicolae Gh. Teodorescu şi Alexandru Valescu din Muşăteşti

Oborul săptămânal de lângă Piteşti

1860 – În 1860, în capătul străzii Pescarilor, astăzi Sf. Vineri, se ţinea oborul săptămânal. În această zonă, până la râul Argeş se aflau livezi, fâneţe, păşuni naturale şi unele terenuri cultivate de bulgari şi sârbi cu legume pentru hrana orăşenilor.

Judeţul Argeş făcea parte din circumscripţia Camerei de Comerţ şi Industrie Turnu Măgurele

1865, iulie. În iulie 1865, prefectul Constantin Vărzariu îl informează pe primarului Piteştiului, Petre Cicropide, că judeţul Argeş va face parte din circumscripţia Camerei de Comerţ şi Industrie Turnu Măgurele. În 1866, primarul Cicropide anunţă conducătorii breslelor că, pe baza unui ordin al Ministerului de Interne, acestea urmează să fie desfiinţate, negustorii şi meseriaşii urmând să se înscrie la Camera de Comerţ şi Industrie.

Citește și Alexandru Rosetti, un reputat lingvist şi filolog muscelean

Ostași piteșteni din unitățile românești au ocupat Odessa

1941, octombrie 16. Ostași piteșteni au făcut parte din unitățile militare românești care ocupau Odessa, angajate ulterior în adâncimea dispozitivului sovietic.

81 de militari din Pitești au devenit eroi

1945, ianuarie-mai. S-au distins, pe timpul Războiului, Regimentul 4 Dorobanți Argeș, Regimentul 30 Dorobanți Muscel, Regimentul I Vânători (stabilit la Pitești, din 1931), Regimentul 6 Artilerie, Regimentul 15 Artilerie, devenind eroi 81 de militari originari din localitate.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și 24 Noiembrie 1864. Înființarea Casei de Economii și Consemnațiuni de către Alexandru Ioan Cuza

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *