Web Analytics

Caleidoscop

de | 13.05.2021 13:03 | Cultură, Actualitate

Aducerea lui Carol pe tronul României, salutată de piteșteni

La 8 aprilie 1866, majoritatea covârşitoare a piteştenilor, participanţi la Plebiscit, a fost de acord cu aducerea în România a prinţului Carol de Hohenzollern pentru a fi instalat pe tronul noului stat format. Aproape că nu existau persoane în Piteşti la acea vreme care să critice sau să respingă această iniţiativă.

Constantin Dobrogeanu-Gherea a vizitat Piteştiul

La 16 octombrie 1877, doctrinarul de stânga Constantin Dobrogeanu-Gherea (1855-1920), în efortul pentru constituirea Partidei socialiste din România, a venit la Piteşti, unde a discutat cu militanţii locali, medicul Nicolae Codreanu de la Spitalele de campanie şi Bonifaciu.

Consiliul Comunal al orașului a acceptat ocupația germană

1916, noiembrie 12. Consiliul Comunal a decis, în principiu, să accepte ocuparea localității de trupele germane, evitând, astfel, distrugerile urbane și pierderile de vieți omenești. Primar, Alexandru Fostiropol.

Înfiinţarea Casei Creaţiei Populare Argeş

La 2 mai 1956 are loc înfiinţarea Casei Creaţiei Populare Argeş, astăzi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, sediul în Piteşti, directori Aurel Popescu, Mihail Ghiţescu, Zenovie Păun, Constantin Alexandrescu. Monografie, sărbătorirea semicentenarului instituţiei (1956-2006). Îndrumare de specialitate, formaţii artistice proprii, editură, preocupări externe.

Divizia „Horia, Cloşca şi Crişan” era decorată în Parcul Trivale

La 1 septembrie 1946, Divizia „Horia, Cloşca şi Crişan” era decorată cu Medalia „Victoria”, conferită de Prezidiul Suprem al Uniunii Sovietice, ceremonia având loc în Parcul Trivale, reprezentant oficial, colonelul Wassermann, împuternicitul Comisiei Aliate de Control la Piteşti.

Sunt înfiinţate Atelierele de Poduri pentru Calea Ferată

În anul 1915 sunt înfiinţate Atelierele de Poduri pentru Calea Ferată, devenite ulterior Întreprinderea de Poduri Metalice şi Prefabricate din Beton Piteşti. În 1965 era sărbătorit semicentenarul unităţii, director, inginerul Gheorghe Nicolae, astăzi capacitate productivă funcţională.

Este dată în folosinţă Grădina de Vară

La 23 august 1958 este dată în folosinţă Grădina de Vară a Teatrului „Alexandru Davila”, aflată în zona centrală a oraşului, scenă utilată pentru reprezentaţii, orgă de lumini, cabină de proiecţie, folosită frecvent inclusiv pentru spectacole cinematografice, acum parţial dezafectată.
(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Citește și La 10 Octombrie 1914 a încetat din viaţă regele Carol I. Nepotul lui, Ferdinand, urcă pe tronul României

 

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii