Web Analytics

Caleidoscop

de | 18.06.2020 13:02 | Cultură

Generalul Constantin Prezan a primit ordin de apărare a Piteștiului

La 12 noiembrie 1916, prin Ordin de Zi, emis tardiv, apărarea oraşului Piteşti a fost încredinţată de Statul Major General Grupului militar condus de generalul Constantin Prezan, din cadrul Armatei I Române.

Importante lucrări de sistematizare a Cimitirului Eroilor

1938. Importante lucrări de sistematizare a Cimitirului Eroilor din localitate, atestate de placa fixată pe zidul exterior dreapta: ”Cultul Reconstruit de Societatea Cultul Eroilor, Comitetul Central București, cu sprijinul autorităților militare și civile locale. 1938”.

Instalarea la Pitești a sediului unui comandament militar sovietic

1944. Instalarea în reședința Argeșului a sediului unui comandament militar sovietic, subordonat Armatei 26, folosindu-se clădirea Tribunalului. După 1945, mai mulți ofițeri și civili reprezentau, la Pitești, Comisia Aliată de Control, comandant, 29 martie 1945, locotenent colonel de gardă, Alexei Ciurumov. Se vor monitoriza refugiații veniți din Basarabia și Bucovina de Nord, activitatea administrativă, tipăriturile, atitudinea cetățenilor, programele economice productive.

Plecarea pe front a Regimentului 6 Artilerie Pitești

1944, octombrie 5. Plecarea, pe frontul antihitlerist, a Regimentului 6 Artilerie Pitești, format din trei divizioane (36 de guri de foc), o baterie antiaeriană, una de tunuri antitanc, alte subunități auxiliare. Va lupta până la încheierea războiului, distingându-se, în special, în luptele pentru regiunea Zlin din Slovacia, unde, alături de mulți alții, a căzut eroic, la 4 mai 1945, căpitanul Emil Cornescu, din Albeştii de Argeș, reînhumat, la 2 iunie 1945, în Cimitirul Eroilor din Pitești.

Comunicat oficial privind victoria Aliaților împotriva Germaniei

1945, mai 9. Comunicat oficial privind victoria Aliaților împotriva Germaniei, receptat cu deosebit entuziasm la Pitești. Data de 9 Mai devine în România, tradițional, Ziua Independenței, Ziua Eroilor, Ziua Europei. Ample activități în reședința Argeșului consacrate acestor semnificații.

Școala Normală din Pitești a școlarizat 60 de greci

1947-1948. Școala Normală din Pitești a școlarizat 60 de greci, stabiliți în Argeș după Al Doilea Război Mondial.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii