Caleidoscop

de | 27.02.2020 13:01 | Cultură

Biserica din lemn de pe locul unde se va zidi Biserica „Maica Precista”

Prin strădaniile călugăriţelor Magdalena şi Doroteia, în anul 1540, în Piteşti este ridicată o biserică din lemn, aflată pe locul unde se va zidi, în secolele următoare, Biserica „Maica Precista”.

Generalul Magheru a ordonat administratorului ca în districtul Argeș să fie promovată idea de libertate

Pe 15 septembrie 1848, generalul Gheorghe Magheru i-a cerut administratorului districtului Argeş să grăbească emanciparea definitivă a ţăranilor. De asemenea, acesta i-a ordonat administratorului ca în district să fie promovată idea de libertate şi independenţă. El îl mai sfătuieşte pe administrator să-i atragă de partea lui pe dorobanţii din districtul argeşean.

Înfiinţarea escadronului de dorobanţi

În 1850 este decretată legea pentru organizarea dorobanţilor din judeţe. Conform acesteia, din punctul de vedere al sarcinilor de serviciu, dorobanţii depindeau de ispravnicul judeţului. Solda dorobanţilor a fost mărită la 15 lei pe lună. Datorită acestei legi, în judeţul Argeş s-a înfiinţat un escadron de dorobanţi.

S-a conturat prima grădină publică a Piteştiului

În 1869 s-a conturat prima grădină publică a Piteştiului, folosindu-se o parte din terenul secularizat al Schitului Buliga, aflat astăzi între Bulevardul Republicii şi Muzeul Judeţean. În acelaşi an a fost reamenajată, în centrul oraşului, Piaţa Episcopiei, devenită ulterior piaţă comercială.

Funcţionarii publici din Pitești au organizat diverse întruniri publice

În perioada 1890-1892, secţia din Piteşti a funcţionarilor comerciali a organizat diverse întruniri publice pentru obţinerea repausului săptămânal. În acest sens, aceştia au înaintat Camerei Deputaţilor, cu sprijinul oferit de Vasile G. Morţun, Constantin Mille, Alexandru Gh. Radovici, Anton Bacalbaşa, Alexandru Ionescu, mai multe petiţii.

Primul 1 Mai organizat la Piteşti s-a desfășurat în anul 1890

Ziua solidarităţii internaţionale a celor ce muncesc a fost sărbătorită pentru prima dată la Piteşti pe 1 mai 1890. Cu această ocazie s-au organizat serbări câmpeneşti, întruniri politice, defilări şi spectacole.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii