Caleidoscop

de | 23.01.2020 13:02 | Cultura

Negustorii piteşteni făceau comerţ cu Veneţia

Între anii 1812 și 1820, documentele menţionează relaţii comerciale între Piteşti şi Veneţia. Negustorii piteşteni N.I. Mavrodoglu, Tiţu şi Constantin Nicolae expediau din Veneţia la Piteşti, lui Toma Mauriciu, supranumit ”Preaînvăţatul”, colete cu mărfuri ca: hârtie de scris, mătăsuri, perle false, rom, sardele, salamuri. Toma Mauriciu le vindea la Piteşti, iar la rândul lui trimitea la Veneţia blănuri, misade de şoareci, cozi de nurcă.

Principele Mihail Obrenovici al Serbiei a vizitat Piteştiul

1846. Principele Serbiei, Mihail Obrenovici, a vizitat oraşul Piteşti, fiind găzduit în spaţiile Episcopiei Argeşului, reprezentată protocolar de un locţiitor.

În Piteşti au activat comisari revoluţionari de propagandă în 1848

1848, mai-septembrie. În Piteşti au activat având calitatea de comisari revoluţionari de propagandă, Andrei Pretorian, M. Marghiloman, C. Catina, N. Nanu, Ion I. Mihăileanu, Scarlat, Ştefan şi Demostene, Turnavitu, Partenie Ieromonah, Gheorghe Petrescu, Toma Furduiescu, Ilie Trifonescu.

Planul de reaşezare a zonei centrale a oraşului Piteşti din 1850

1850. Departamentul Trebilor din Lăuntru a aprobat un ”Plan de reaşezare a zonei centrale a oraşului Piteşti”. Începe ordonarea gârlelor şi pâraielor care umblau prin oraş, demolarea magherniţelor, alinierea străzilor şi a caselor.

Se finalizează instalarea telegrafului

1859, decembrie 3. Se finalizează instalarea telegrafului, devenind funcţională linia Bucureşti-Piteşti, cu oportunităţi pentru legături cu celelalte oraşe din ţară.

Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiuni de deszăpezire

În perioada 10-15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

 

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol este despre: mihail obrenovici,regimentul 4 voluntari

Ultimele articole

Studiu Medlife. Varianta Omicron nu a fost depistată în România
Studiu Medlife. Varianta Omicron nu a fost depistată în România

Primul studiu pe bază de secvențiere pentru varianta Omicron a fost realizat în România. În probele selectate de la pacienți Covid din 19 orașe nu a fost identificată noua tulpină africană, anunță reprezentanții Medlife.  Citește și Covid Argeș. Incidența pe ultimele...

Covid Argeș. Incidența pe ultimele 14 zile este de 1.57 (ieri, 1.66)
Covid Argeș. Incidența pe ultimele 14 zile este de 1.57 (ieri, 1.66)

Instituția Prefectului Argeș informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică din județ se prezintă astfel: -incidența pe ultimele 14 zile: 1.57 (ieri 1.66); -persoane internate la ATI: 21 (ieri 23);-persoane internate...