Web Analytics

Caleidoscop

de | 21.11.2019 13:04 | Cultură

Piteștean decorat de Papa Pius al XII-lea

1944. Preotul Karapcinski, parohul bisericii catolice din Piteşti, i-a oferit în vara anului 1944 inspectorului general administrativ Tică Popescu decoraţia ”Bene Mereti”, din partea Papei Pius al XII-lea, pentru merite deosebite în colaborarea socială dintre creştinii ortodocşi şi catolici.

Profesor de la „Brătianu” împuşcat de Securitate

1948. În primăvara anului 1948, Apostol Dumitru Mitu, profesor la Liceul „Brătianu” a trecut în mişcarea de rezistenţă anticomunistă de pe Valea Topologului. El a luat legătura cu Gheorghe Arsenescu, care conducea grupul de partizani ”Haiducii Muscelului”. Luat la ochi de Securitate, profesorul este arestat în toamna aceluiaşi an şi dus la închisoarea din Piteşti. Chiar dacă a fost torturat, Apostol Dumitru Mitu nu şi-a trădat colegii, motiv pentru care, din ordinul şefului Securităţii locale, a fost împuşcat în comuna sa natală.

Înființarea Întreprinderii de Construcții-Montaj Pitești

1966, decembrie 1. Înființarea Întreprinderii de Construcții-Montaj Pitești, director Traian Bigan, obiectiv primordial, continuarea lucrărilor de investiții de pe Platforma Industrială Pitești-Sud, din 1970, Trustul de Construcții Industriale, directori, Nicolae Veza, Tiberiu Carp, Mircea Ioan Moldovan, Gheorghe Năstase, prin privatizare (1990), SC Argecom SA, manageri Ion Fîntâneru, Gheorghe Axinte. Importante colaborări cu unități specializate în domenii conexe.

Finalizarea mai multor lucrări în Pitești

1969, decembrie 12. Finalizarea lucrărilor pentru: Autobaza Pitești-Sud, Liceul Industrial Nr. 8 (strada Mircea Vodă), Exploatarea de Transport Local (strada Depozitelor).

Deschiderea expoziției „Tehnica Nouă”

1979, septembrie 10. Deschiderea expoziției permanente „Tehnica Nouă”, astăzi desființată (atunci, strada 1 Mai).

Simpozion național la Pitești

1980, noiembrie 27-29. La Pitești, Simpozionul Național „Protecția ecosistemelor și folosirea rațională a erbicidelor”, reeditat în 1983.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii