Web Analytics

Caleidoscop

de | 11.07.2019 13:04 | Cultură

Matei Basarab a emis două hrisoave la Piteşti

La 18 mai 1645, înconjurat de curtea sa, domnul Matei Basarab, ajungând în oraş, a emis două hrisoave, unde se menţionează ”Scris la pod la Piteşti”.

S-a născut la Piteşti Teodor Zavaidoc

La 8 martie 1896 s-a născut la Piteşti renumitul creator şi interpret de muzică populară românească Teodor Zavaidoc (nume real Marin Teodorescu). Astăzi este omagiat prin Festivalul Naţional de Muzică Lăutărească Veche iniţiat de Primărie şi Centrul Cultural Piteşti.

Piteştiul era vizitat de diplomatul austriac Ludovic de Kreuchely

La 20 noiembrie 1920 oraşul Piteşti primea vizita diplomatului austriac Ludovic de Kreuchely, însoţit fiind de contele de Schladen, ambasadorul Prusiei la Istanbul. Ispravnicul judeţului Rasti era cunoscător al mai multor limbi europene.

Publicaţiile vremii în Piteşti de la 1928

La 30 octombrie 1928 în Piteşti apăreau publicaţiile: Tribuna Comerţului, director Vasile Purcăreanu, Glasul Argeşului, redactor I. Constantinescu, Buletinul Camerei de Comerţ, Presa, Viitorul Argeşului, Secera Argeşului şi Solidaritatea.

A murit scriitorul Liviu Rebreanu

La 1 septembrie 1944 a murit la Valea Mare, lângă Piteşti, scriitorul Liviu Rebreanu, născut în 1885. Locuinţa marelui romancier a devenit în anul 1969 casă memorială, secţie a Muzeului Judeţean Argeş, clădire retrocedată proprietarilor în anul 2005.

A fost dat în folosinţă blocul Modern din Piteşti

În anul 1962 a fost dat în folosinţă blocul Modern din Piteşti, de pe strada Doamna Bălaşa, la parter Agenţia Piteşti a CFR, teatrul de Păpuşi Aşchiuţă, amenajat parţial în clădirea unei foste instituţii bancare, şi magazine. Arhitect a fost G. Horn, şef de şantier Alexandru Popescu de la Trustul de Construcţii Argeş.

Conferinţa Drumarilor din România, la Piteşti

Între 8 şi 10 octombrie 1986 s-a desfăşurat la Piteşti Conferinţa Drumarilor din România, ediţia a VII-a, cu participare naţională. Inaugurarea Expoziţiei permanente ”Drumurile argeşene şi muscelene”, şef al Secţiei Judeţene Argeş de specialitate, inginerul Ion Gheorghe.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii