Web Analytics

Caleidoscop

de | 28.02.2019 13:55 | Cultură

Pitești, al treilea oraş de negustori din Ţara Românească

În anul 1811, ca număr de negustori, Piteştiul se situa pe locul 3 în Ţara Românească, după Bucureşti şi Craiova. La acea vreme erau înregistraţi 98 de negustori, încadraţi în 20 de specializări. În anul 1814, un grup de negustori cer închiderea uliţei mari a Piteştiului pentru ridicarea unui nou şir de case şi dughene. Cererea lor este respinsă cu motivaţia că uliţa domnească nu poate să o închidă nimeni.

Introducerea alfabetului latin în școlile din Pitești

1857. S-a introdus, în mod oficial, în școlile din Pitești alfabetul latin, pe baza ”Ordinului Eforiei Școalelor Nr. 2263”, renunțându-se la caracterele chirilice.

Se înfiinţează la Piteşti organizaţia Partidului Poporului

În 1920 se înfiinţează la Piteşti organizaţia Partidului Poporului, condusă de liderii naţionali Alexandru Averescu şi Petre Negulescu. În mai, Ministerul de Interne al României a acordat Prefecturii Argeş 44.000 lei pentru organizarea unor acţiuni de combatere a bolşevismului.

Şcoala Normală de Învăţători, susţinută de prefect

Pe 15 iunie 1933, în ziarul piteştean ”Presa” a apărut un articol semnat de prefectul judeţului Argeş, Ion I. Rădulescu, în favoarea menţinerii în oraş a Şcolii Normale de Învăţători „Alexandru Odobescu”, existentă din anul 1919.

Un Cetăţean de Onoare a construit un azil de bătrâni

Consiliul oraşului Piteşti i-a conferit lui Ion Stănescu din Bucureşti, în data de 6 iulie 1934, titlul de Cetăţean de Onoare, pentru construirea azilului de bătrâni din localitate, astăzi demolat.

Traficul rutier şi feroviar, oprit din cauza viscolului şi a ninsorii

În perioada 10-15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

Miting electoral pe Garnizoana Piteşti

La 22 octombrie 1946 a avut loc un miting electoral de proporţii pe Garnizoana Piteşti. Printre participanţi s-au numărat avocatul Constantin Chiriac, prefectul judeţului Argeş şi reprezentanţi ai Blocului Partidelor Democrate.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole