Web Analytics

Caleidoscop

de | 21.02.2019 13:55 | Cultură

Sfântul Sofronie a stat doi ani la Robaia

Silit să părăsească Ardealul, întrucât iniţiase mişcări pentru păstrarea credinţei strămoşeşti a românilor transilvăneni, Sfântul Sofronie de la Cioara şi-a găsit vremelnic popas în Argeş, la Robaia, între anii 1764-1766. Aici el a adoptat ca principiu de organizare a obştii monahale paisianismul, curent de regenerare a spiritualităţii creştine.

Propunere interesantă a episcopului Grigorie pentru Pitești

Grigorie, episcopul de Argeş, face o propunere interesantă pe 6 august 1825. El propune ca din banii lăsaţi de comisul Neagu să fie plătit un doctor şi un dascăl în Piteşti. Este acceptat ca medic al oraşului Caliarhi Gheorghe, care se stinge din viaţă în anul 1832.

Primul număr al revistei Păstorul

În ianuarie 1904 Societatea Frăţia a Clerului Mirean din judeţul Argeş editează la Piteşti primul număr din revista Păstorul la Tipografia Transilvania Iosif Schryer din strada I.C. Brătianu nr. 58.

Căderi abundente de zăpadă în 1945

În perioada 10-15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

Personalități prezente la absolvirea Promoţiei 1946 a Şcolii de Ofiţeri Piteşti

1946, mai 18. Sărbătorirea, într-un cadru festiv, a Promoţiei celor 53 de elevi deveniţi ofiţeri de artilerie în Şcoala de la Piteşti. Oficiali: generalul adjunct Constantin Dămăceanu, subsecretar de stat, Emil Bodnăraş, secretar general al Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, generalul Constantin Ionaşcu, şeful Marelui Stat Major, generalul Grigore Nicolau, comandantul Corpului 2 Armată, colonelul Cornel Verdeş, secretar general al Ministerului de Război, generalul Popescu-Ankara, directorul Artileriei, generalul Constantin Popescu, directorul Siguranţei Statului, generalul Emilian Paraschivescu, comandantul Diviziei III Infanterie, generalul Nichita, comandantul Diviziei 2 Voluntari Horia Cloşca şi Crişan, avocatul Constantin Chiriac, prefectul judeţului Argeş, și Teodor Bachide, primarul oraşului Piteşti.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii