Web Analytics

Caleidoscop

de | 24.01.2019 12:54 | Cultură

Reactivarea Şcolii Publice din Piteşti

Pe baza Reformei din 1850, învăţământul autohton a fost dimensionat în primar, gimnazial şi facultăţi. Situaţia incertă a şcolii din Piteşti i-a determinat pe mai mulţi locuitori să solicite domnitorului Barbu Ştirbei să reactiveze Şcoala Publică din Piteşti. Instituţia de învăţământ şi-a reluat cursurile la 23 octombrie 1851, având 202 elevi.

Regele Carol I, sărbătorit cu şampanie şi artificii la Piteşti

La 10 mai 1907 se sărbătoreau 26 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu această ocazie, la Catedrala Sf. Gheorghe din Piteşti a avut loc un Te-Deum la care a participat şi prefectul. În cinstea regelui, la Palatul administrativ a fost organizată o serbare la care s-au consumat 20 butelii de şampanie, în valoare de 120 de lei, şi s-au folosit “jocuri de artificii”. Două zile mai târziu după aniversarea regelui, pentru că era secetă în toată ţara, clerul, autorităţile şi locuitorii din Piteşti au făcut slujbe şi rugăciuni pentru ploaie pe malul râului Argeş.

Legea drepturilor de autor este pusă în aplicare

În anul 1908, în Piteşti este pusă în aplicare Legea drepturilor de autor. Astfel, la 7 aprilie 1908, directorul general al teatrelor a trimis o notă către primar în care preciza că “nicio piesă românească să nu se mai poată juca fără învoirea scrisă a autorului respectiv”.

Cinematograful pentru copii

În anul 1912, Isac Abramovici a înfiinţat la Piteşti un „cinematograf pentru copii”, viyavi de Grădina Publică, pe proprietatea lui N. Sachelaride. De asemenea, pe 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sf. Maria, în Grădina Publică avea loc o „splendidă serată veneţiană”, cu artificii asigurate de fabrica de artificii „Vulcanul” din Bucureşti, „furnizoarea familiei regale”. Pentru această serată, Primăria a oferit Grădinii Publice muzica şi iluminatul.

Se înfiinţează două bănci în Piteşti

Banca Sindicatului Viticol al judeţelor Argeş şi Muscel a fost înfiinţată pe 19 noiembrie 1920 în Piteşti. Capitalul social era de 5 milioane lei. În acelaşi an, pe 1 decembrie, a fost înfiinţată Banca Comercială „Speranţa”, societate anonimă pe acţiuni cu un capital iniţial de 1 milion de lei.

Spectacol inaugural la Teatrul de Păpuşi

Pe 1 octombrie 1949 a avut loc la Piteşti un spectacol inaugural la Secţia de Păpuşi a Teatrului de Stat. La vremea respectivă director era Victor Handoca, iar şef de secţie, Gigi Nicolescu. O lună mai târziu a fost înfiinţat Ansamblul Coral al Sfatului Popular Orăşenesc, al cărui dirijor a fost Tache Sâmbotin.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii