Web Analytics

Caleidoscop

de | 20.09.2018 14:00 | Cultură

Capii judeţului, aleşi pe trei ani

În anul 1832, conform Regulamentului Organic, capii judeţelor au fost aleşi pe trei ani. Aceştia se aflau în subordinea Ministerului din Lăuntru. Această situaţie a durat până în anul 1864, când ocârmuirile au fost înlocuite cu prefecturile.

Ceferiștii piteșteni participă la greva generală de la București

La 20 octombrie 1920 lucrătorii piteşteni din atelierele, depoul, serviciile de întreţinere şi revizii ale CFR au participat la greva generală declanşată la Bucureşti şi extinsă apoi împotriva Legii scelerate.

Militarii Regimentului 4 Argeș au dat onorul Reginei Maria

Pe 19 septembrie 1928, din gara Piteşti-Sud au plecat la Roşiorii de Vede o companie de onoare, drapelul şi Muzica Militară aparţinând Regimentului nr. 4 Dorobanţi Argeş, sub comanda colonelului Barbu Pârâianu. Acest regiment a participat pe 21 septembrie, în prezenţa Reginei Maria, la dezvelirea Monumentului Eroilor din localitate.

Pitești – punct de schimb pentru produsele agricole

În anul 1930 Piteştiul avea 19.532 de locuitori, fiind considerat, din cele 141 de oraşe ale României, printre localităţile mici cu potenţial economic asemănător cu Bacău, Lugoj şi Mediaş. În schimb, Piteştiul era apreciat ca punct de schimb pentru produsele agricole.

Şcoala Normală de Învăţători, susţinută de prefect

Pe 15 iunie 1933, în ziarul piteştean ”Presa” a apărut un articol semnat de prefectul judeţului Argeş, Ion I. Rădulescu, în favoarea menţinerii în oraş a Şcolii Normale de Învăţători “Alexandru Odobescu”, existentă din anul 1919.

Expirarea contractului de licenţă a Uzinei Dacia cu Renault

În anul 1978 a expirat contractul de licenţă a Uzinei Dacia de la Colibaşi cu firma franceză Renault. În continuare, prin forţe proprii apar variantele autohtone Dacia 1310 până în anul 2001, Dacia Break până în 2004, Dacia 1200, versiunea bicorp. În prezent Compania Dacia-Renault are o activitate diversificată, apariţii de noi modele, succese interne şi internaţionale de renume.

Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento”, de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii