Web Analytics

Caleidoscop

de | 24.01.2018 16:24 | Cultură

8 MariaRegina Maria a participat la dezvelirea Monumentului Eroilor din Pitești

Pe 19 septembrie 1928, din gara Piteşti-Sud au plecat la Roşiorii de Vede o companie de onoare, drapelul şi Muzica Militară, aparţinând Regimentului Nr. 4 Dorobanţi Argeş, sub comanda colonelului Barbu Pârâianu. Acest regiment a participat pe 21 septembrie, în prezenţa Reginei Maria, la dezvelirea Monumentului Eroilor din localitate.

Cutremurul din 1829 face pagube la schitul Trivale

În anul 1829, ciuma făcea ravagii în ţară. În aceste condiţii, Divanul Valahiei a poruncit celor doi ispravnici de Argeş să ia toate măsurile pentru combaterea epidemiei. În acelaşi timp, o altă catastrofă se abate asupra Piteştiului. Cutremurul din noiembrie aduce mari stricăciuni bisericii şi caselor de la schitul Trivale unde era egumen de abia o jumătate de an Vlasie.

Un târguşor cu potenţial economic scăzut

În anul 1930, Piteştiul avea 19.532 de locuitori, fiind considerat, din cele 141 de oraşe ale României, printre localităţile mici cu potenţial economic asemănător cu Bacău, Lugoj şi Mediaş. În schimb, Piteştiul era apreciat ca punct de schimb pentru produsele agricole.

Şcoala Normală de Învăţători susţinută de prefect

Pe 15 iunie 1933, în ziarul piteştean Presa a apărut un articol semnat de prefectul judeţului Argeş, Ion I. Rădulescu, în favoarea menţinerii în oraş a Şcolii Normale de Învăţători „Alexandru Odobescu”, existentă din anul 1919.

Un cetăţean din București a construit un azil de bătrâni în Pitești

Consiliul oraşului Piteşti i-a conferit lui Ion Stănescu din Bucureşti, în data de 6 iulie 1934, titlul de Cetăţean de Onoare, pentru construirea Azilului de Bătrâni din localitate, astăzi demolat.

Semicentenarul Muzeului Judeţean

1982, iunie 23-30. Semicentenarul Muzeului Judeţean Argeş, reuniuni grupate sub genericul Zilele cultural-ştiinţifice, director Radu Stancu.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii