Web Analytics

Caleidoscop

de | 18.10.2017 18:49 | Cultură

8 01Stroe Leurdeanul a restaurant Mănăstirea Vieroşi

1645. Mănăstirea Vieroşi a fost zidită între 1571-1573 de către fraţii Ivaşcu şi Albu din Goleşti. Mănăstirea a fost una dintre cele mai mari şi importante lăcaşe de cult, egumenul ei având dreptul să poarte mitra arhierească. În anul 1645, Stroe Leurdeanul înrudit cu Goleştii prin soţia sa Vişa, constatând că mănăstirea era veche şi stricată, a restaurat-o.

Sfântul Sofronie de la Cioara a stat doi ani la Robaia

Silit să părăsească Ardealul, întrucât iniţiase mişcări pentru păstrarea credinţei strămoşeşti a românilor transilvăneni, Sfântul Sofronie de la Cioara şi-a găsit vremelnic popas în Argeş, la Robaia, între anii 1764-1766. Aici el a adoptat ca principiu de organizare a obştii monahale, paisianismul, curent de regenerare a spiritualităţii creştine.

Inaugurarea Complexului Hidroenergetic Argeşul Mare

La 9 decembrie 1866 are loc inaugurarea, la cel mai înalt nivel de reprezentare naţională a Complexului Hidroenergetic Argeşul Mare, pe şantiere, mulţi constructori din Piteşti. Lucrările au fost executate de Întreprinderea de Construcţii Hidrotehnice, Sucursala Argeş, iniţial specialişti veniţi de la Bicaz.

S-a înființat un grup de adventiști la Pitești

În anul 1870, după predicile ţinute de pastorul adventist de origine poloneză Mihail Czechowski, ia fiinţă, la Piteşti, un grup de credincioşi adventişti de Ziua a Şaptea. Printre adepţi s-au numărat şi inginerul Toma Aslan şi familia sa. Un an mai târziu se va alătura grupului de credincioşi un alt inginer, Lucian de Prato şi soţia sa, fapt ce va da consistenţă grupului acesta de credincioşi adventişti, grup ce va creşte şi-şi va continua activitatea, chiar şi după dispariţia lui Czechowski.

S-a tipărit la Piteşti publicaţia Lumină Lină

În anul 1990 s-a tipărit la Piteşti publicaţia de cultură şi învăţătură religioasă ”Lumină Lină”, Nr. 1, fondator Înalt Prea Sfinţitul Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

Preparative pentru deschiderea Centrului de Informații pentru Cetățeni

1998, februarie 3. Preparative privind deschiderea Centrului de Informații pentru Cetățeni în Primăria Pitești, colaboratori, specialiști de la Chemonics, firmă subcontractoare a Agenției USAID, inițiativă amintită anterior.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii