Web Analytics

Caleidoscop

de | 11.10.2017 17:49 | Cultură

8 DumitriuGeneralul Dimitriu a declarat sprijinul reușitei în alegeri a Blocului Partidelor Democrate

1946, noiembrie 6. Generalul Romulus Dimitriu, comandantul Corpului 7 Armată, comandanții de regimente din Divizia Horia, Cloșca și Crișan au declarat tot sprijinul pentru reușita în alegeri a Blocului Partidelor Democrate, întâlnire publică, sala Teatrului Comunal din Pitești.

Singurul piteștean participant la prima Conferință Națională a PCR

1945, octombrie 16-21. La prima Conferință Națională a Partidului Comunist Român a participat, din Pitești, muncitorul Constantin Stoian.

Profesor de la Brătianu, împuşcat de Securitate

1948. În primăvara anului 1948, Apostol Dumitru Mitu, profesor la Liceul Brătianu a trecut în mişcarea de rezistenţă anticomunistă de pe Valea Topologului. El a luat legătura cu Gheorghe Arsenescu, care conducea grupul de partizani Haiducii Muscelului. Luat la ochi de Securitate, profesorul este arestat în toamna aceluiaşi an şi dus la închisoarea din Piteşti. Chiar dacă a fost torturat, Apostol Dumitru Mitu nu şi-a trădat colegii, motiv pentru care, din ordinul şefului securităţii locale a fost împuşcat în comuna sa natală.

Primele alegeri de deputaţi pentru Sfatul Popular Orăşenesc din etapa postbelică

1950, decembrie 3. Alegeri de deputaţi pentru Sfatul Popular Orăşenesc, primele din etapa postbelică, înscrise pe liste, oficial 28.374 de persoane, voturi exprimate 27.360, opţiuni favorabile candidaţilor Frontului Democraţiei Populare, 26.297 de cetăţeni, buletine anulate, 720, voturi contra, 343. Toţi cei 51 de candidaţi propuşi au fost declaraţi aleşi. Campanii electorale asemănătoare se vor derula de regulă la doi ani, la doi ani şi jumătate sau la patru ani (până în 1990).

Reamplasarea Monumentului Independenţei

La 25 octombrie 1969 Monumentul Independenţei realizat în anul 1906 este reamplasat pe strada Crinului într-un cadru festiv, de ziua forţelor armate. A fost mutat din vechea locaţie din cauza lărgirii străzilor şi sistematizării zonei.

Se înființează filiala Pitești a UAP

Filiala Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România a fost înființată în 1976, printre primii membri numărându-se nume consacrate la nivel național: Ioan Gh. Vrăneanțu, Sorin Ilfoveanu, Ion Pantilie, Gheorghe Pantelie, Florica Steriade, Margareta Popescu, Mariana Șenilă-Vasiliu, Vasile Rizeanu. Astăzi, una dintre cele mai cunoscute filiale autohtone.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii