Web Analytics

Caleidoscop

de | 21.09.2017 11:08 | Cultură

8 PatriarhPatriarhul Iustinian a trecut prin Piteşti

1975, noiembrie 3. Au trecut prin Piteşti spre Curtea de Argeş, participanţii la festivităţile internaţionale din Bucureşti, prilejuite de împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române, 90 de ani de la acordarea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, 1.650 de ani de la întrunirea Sinodului Ecumenic de la Niceea (325, primul) şi 375 de ani de la unirea Ţărilor Române sub Mihai Viteazul. Oaspeţii importanţi: patriarhii Pimen al Moscovei şi Rusiei, Macarie al Bulgariei, Iustinian al României, mitropoliţii Meletios al Franţei, Elias de Tripoli, Vasile al Varşoviei, Stephanos de Triphilia şi Olimpia, episcopul Pachomios din Egipt.

Prima femeie avocat înscrisă în Baroul Argeș

Septembrie 1920. Margareta Paximade este prima femeie avocat, care s-a înregistrat în Baroul Argeş. Spre deosebire de alte barouri din ţară, avocaţii argeşeni nu s-au opus înscrierii colegei lor în barou. Exemplul ei a fost luat şi de alte femei, care au avut curajul să-şi câştige existenţa din practicarea avocaturii şi să se înscrie în baroul argeşean după cum urmează: Maria Zoe Tărtăşescu (1929), Elisabeta Negreţu (1932) şi Sofia Giuroiu în 1939, singura care şi-a exercitat profesia pâna la ieşirea la pensie.

Deschiderea Bibliotecii Regionale Piteşti

În anul 1951 are loc deschiderea Bibliotecii Regionale Piteşti, în prezent Biblioteca Judeţeană Argeş „Dinicu Golescu”, directori de-a lungul anilor Mircea Ştefănescu, Marcel Ghibernea, Petre Popa, Silvestru Voinescu şi Octavian Mihail Sachelarie. O instituţie urbană cu acest profil este atestată documetar la 1880, Centenar sărbătorit în anul 1980.

Deschiderea la Colibaşi a Institutului de Subingineri Piteşti

1969, octombrie 1. Deschiderea la Grupul Şcolar al Uzinei Dacia Colibaşi a Institutului de Subingineri Piteşti, subordonat iniţial Politehnicii din Bucureşti, prorector Suzana Gâdea, transferat, în anul următor, la Piteşti, primul decan Gheorghe Poţincu, astăzi Facultatea de Medicină şi Tehnologie, Universitatea din Piteşti.

Inaugurarea Bazei de agrement

1978, august 15. Este inaugurată Baza de agrement în aer liber dintre Bazinul Olimpic de Înot şi podul de peste râul Argeş.

Zilele Culturale Liviu Rebreanu

1984, noiembrie 26-27. Zilele Culturale Liviu Rebreanu (1885-1944), Pitești și Valea Mare, dedicate apropiatului Centenar de la naștere și împlinirii a 40 de ani de la încetarea din viață a marelui scriitor, ediții ulterioare.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento”, de Petre Popa)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii