Web Analytics

Caleidoscop

de | 2.08.2017 15:27 | Cultură

8 SalignyPrima expoziţie concurs agricolă la Piteşti

August 1882. S-a organizat la Piteşti prima expoziţie concurs agricolă. Pe lângă premiile şi recompensele compuse din diplome, medalii şi diferite instrumente agricole, sătenii participanţi la concurs au mai primit şi bani. În acelaşi an, în luna octombrie s-a desfăşurat un concurs pentru cea mai bună arătură, pe un teren lângă Piteşti.

Anghel Saligny a inaugurat calea ferată Piteşti-Curtea de Argeş

Pe 20 noiembrie 1897 a fost inaugurat traseul feroviar Piteşti-Curtea de Argeş construit după planurile inginerului Elie Radu. La inaugurare a fost prezent şi Anghel Saligny (foto), director general al Căilor Ferate Române.

Primăria Piteşti le-a pus în vedere brutarilor să pună pe piaţă pâine de calitate

1906, noiembrie, 21. Prin ordonanţa din 21 noiembrie 1906, Primăria Piteşti le-a pus în vedere brutarilor să pună pe piaţă pâine de calitate, deoarece la controale s-a găsit pâine crudă şi cu un gramaj mai mic decât cel normal. S-au dat instrucţiuni ca brutarii să fie curat îmbrăcaţi, iar transportul pâinii să se facă numai cu trăsuri speciale şi în coşuri curate şi acoperite cu capace. Printr-o altă ordonanţă, edilii oraşului au dat instrucţiuni ca fabricile de pâine să fie luminoase, aerate, curate şi văruite cel puţin o dată la trei luni. Brutarii au mai fost atenţionaţi că vor fi sancţionaţi dur, dacă nu vor respecta instrucţiunile, iar făina stricată şi pâinea rău fabricată le vor fi confiscate.

Preotul Ion Panţurescu este numit protoiereu al judeţului Argeş

Pe 15 mai 1908, Ion Panţurescu, licenţiat în teologie, preot al bisericii Buna Vestire din Piteşti este numit protoiereu al judeţului Argeş în locul preotului Platon Ciosu, acuzat de luare de mită.

Statutul societăţii israelite de ajutor reciproc din Pitești

La 30 septembrie 1912, Societatea Corală Ungară a prezentat în sala Lehrer o serbare cu spectacolul „Culesul Viilor”. Un alt eveniment cultural al oraşului a aparţinut comunităţii israelite din oraş, care a adoptat „Statutul societăţii israelite de ajutor reciproc din Piteşti”. Societatea fusese fondată la 1 mai 1908 cu scopul ajutorării bolnavilor şi pentru înmormântare. În 1912 avea 70 de membri, conduşi de un comitet format din 10 membri, preşedinte fiind M. Filip. Statutul prevedea înfiinţarea unei farmacii, angajarea unui doctor şi oferirea unui ajutor de înmormântare familiilor celor decedaţi care aparţineau religiei mozaice.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii