Web Analytics
scris joi, 15.12.2016

Caleidoscop

Domnitorului Cuza i s-a prezentat o schiţă sumară a Piteștiului 1859.

Când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat oraşul Piteşti, la 19 iunie 1859, orăşenii i-au prezentat o schiţă sumară a localităţii. Oraşul avea 1.400 de case, în care locuiau 7.000 de oameni, o şcoală normală în limba română, două şcoli particulare – una germană, cealaltă elină – şi un pension de fete, unde disciplinele de învăţâmânt se studiau în limbile franceză şi germană. Existau, de asemenea, 10 biserici ortodoxe, una armenească, o sinagogă şi un spital cu 30 de paturi.

Caleidoscop

Simbolistica stemei municipiului Pitești

Stema municipiului Piteşti a suferit de-a lungul timpului numeroase schimbări, păstrându-şi, însă, principalele elemente simbolistice. Vechea stemă din perioada interbelică, avea forma unui scut albastru şi un turn medieval pe care se află un vultur ce ţine în gheare steagul României. Turnul medieval, simbolizează dinastia Basarabilor. Vulturul, este simbolul latinităţii şi întruchipează curajul, puritatea, libertatea, hotărârea şi puterea. Scutul albastru, simbolizează cerul.

Farmaciile funcţionau după regulamentele austriece

1836. În Piteşti, în anul 1836, şpiţerii funcţionau folosind regulamentele farmaciilor din Imperiul Habsburgic. În anul 1840, funcţionau la Piteşti mai multe farmacii printre care le amintim pe cea a Fr. Eitel şi La Salvator a lui Sontang.

Are loc la Curtea de Argeș înmormântarea reginei Elisabeta

1916, februarie 21. Regimentul Nr. 4 Dorobanți Argeș a participat la înmormântarea reginei Elisabeta a României, Curtea de Argeș, onoruri militare.

Hotărârea Consiliului de Miniștri privind gratuitatea manualelor

1965, august 18. Cele mai multe familii având copii la școală s-au bucurat pentru adoptarea Hotărârii Consiliului de Miniștri privind gratuitatea manualelor.

Cutremur de gradul IV pe scara Richter la Piteşti

1977, martie 4. Diverse pagube materiale, panică, refugiu din oraş, din cauza cutremurului de pământ, la Piteşti, gradul IV pe scara Richter. Dislocarea Foişorului de Foc de la Cazarma Pompierilor, strada Smeurei, incendii, deteriorări, Uzina Colibaşi, Combinatul Petrochimic, IPMPB, Spitalul Judeţean, locuinţe, magazine, instituţii publice, fără victime omeneşti.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...