Caleidoscop

de | 3.11.2016 09:21 | Cultură

George Topârceanu s-a căsătorit cu o educatoare din Nămăieşti

1912. Poetul George Topârceanu s-a căsătorit în anul 1912 cu marea iubire a vieţii lui. Aceasta era Victoria Iuga, educatoare în satul muscelean Nămăieşti. Iubirea dintre cei doi s-a înfiripat încă din adolescenţa poetului, care după spusele lui a fost cea mai frumoasă perioadă a vieţii petrecute pe plaiurile muscelene. În acelaşi an, 1912, s-a născut şi unicul lor fiu, Gheorghe, care s-a stins din viaţă la 66 de ani şi a fost înmormântat la Nămăieşti. 

Prima femeie avocat înscrisă în baroul argeşean

1920, septembrie. Margareta Paximade este prima femeie avocat, care s-a înregistrat în Baroul Argeş. Spre deosebire de alte barouri din ţară, avocaţii argeşeni nu s-au opus înscrierii colegei lor în barou. Exemplul ei a fost luat şi de alte femei, care au avut curajul să-şi câştige existenţa din practicarea avocaturii şi să se înscrie în baroul argeşean după cum urmează: Maria Zoe Tărtăşescu (1929), Elisabeta Negreţu (1932) şi Sofia Giuroiu, în 1939, singura care şi-a exercitat profesia pâna la ieşirea la pensie.

Prima expoziţie concurs agricolă la Piteşti

În august 1882, s-a organizat la Piteşti prima expoziţie concurs agricolă. Pe lângă premiile şi recompensele compuse din diplome, medalii şi diferite instrumente agricole, sătenii participanţi la concurs au mai primit şi bani. În acelaşi an, în luna octombrie s-a desfăşurat un concurs pentru cea mai bună arătură, pe un teren lângă Piteşti.
(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii