Web Analytics
scris miercuri, 07.09.2016

Caleidoscop

Mănăstirea Aninoasa a fost ctitorită de marele dregător Tudoran Vlădescu

Mănăstirea Aninoasa a fost zidită şi înzestrată cu moşii de marele dregător Tudoran Vlădescu, în 1677. Înaintea acestei biserici, în Aninoasa s-a aflat o bisericuţă, după cum relatează mitropolitul Neofit al Ungro-Vlahiei, care a vizitat mănăstirile muscelene în 1746, zidită de dregătorul Tudoran Aninoşanu, care ulterior s-a călugărit.

Sfântul Sofronie a stat doi ani  la Robaia

Silit să părăsească Ardealul, întrucât iniţiase mişcări pentru  păstrarea credinţei strămoşeşti a românilor transilvăneni, Sfântul Sofronie de la Cioara şi-a găsit vremelnic popas în Argeş, la Robaia, între anii 1764-1766. Aici el a adoptat ca principiu de organizare a obştii monahale, paisianismul, curent de regenerare a spiritualităţii creştine.

Statutul societăţii israelite de ajutor reciproc din Pitești

La 30 septembrie 1912, Societatea Corală Ungară a prezenta în sala Lehrer o serbare cu spectacolul „Culesul Viilor”. Un alt eveniment cultural al oraşului a aparţinut comunităţii israelite din oraş, care a adoptat „Statutul societăţii israelite de ajutor reciproc din Piteşti”. Societatea fusese fondată la 1 mai 1908 cu scopul ajutorării bolnavilor şi pentru înmormântare. În 1912 avea 70 de membri, conduşi de un comitet format din 10 membri, preşedinte fiind M. Filip. Statutul prevedea înfiinţarea unei farmacii, angajarea unui doctor şi oferirea unui ajutor de înmormântare familiilor celor decedaţi care aparţineau religiei mozaice.

Corul lui Teodor Băjenaru

În luna iunie 1884 venea în Piteşti să îşi înceapă activitatea de diacon, Teodor Băjenaru, fost elev al Conservatorului de muzică şi declamaţiune din Bucureşti. Mare iubitor de muzică şi în acelaşi timp dispunând de o pregătire muzicală temeinică, Teodor Băjenaru, a organizat un cor la Piteşti, în noiembrie 1884. Corul lui va cânta pentru prima dată la Biserica „Sfântul Gheorghe”.

Naţionalizarea unităţilor industriale

Pe 11 iunie 1948, printre cele mai importante unităţi industriale din Piteşti, intrate sub incidenţa Legii naţionalizării, s-au aflat Textila Românească, Ţesătoria Română, fabricile şi tăbăcăriile patronilor Constantin Dumitrescu şi Constantin Petrescu, precum şi Exploatarea de Electricitate.

Sunt finalizate 1.780 de apartamente în cartierul Negru Vodă

1966-1969. Edificarea cartierului Negru Vodă din Pitești, peste 1.780 de apartamente, arhitecți Ion Popescu, Alexandru Bădescu, șef de șantier Dumitru Turcu, Trustul de Construcții Argeș.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...