Web Analytics
scris joi, 14.01.2016

Caleidoscop

Ion Heliade Rădulescu a fost profesor la Goleşti

Dinicu Golescu reînfiinţează în anul 1826 şcoala de la Goleşti din judeţul Argeş. El i-a adus ca profesori pe Florian Aaron şi Ion Heliade Rădulescu. În 1827, se înfiinţează în saloanele conacului de la Goleşti, din inițiativa lui Dinicu Golescu şi a lui Ion Heliade Rădulescu, „Societatea literară”, care avea ca scop promovarea culturii româneşti, precum şi promovarea unui program politic de reforme.

Se aprobă înfiinţarea unei episcopii la Argeş

La 18 octombrie 1793, ca urmare a propunerii mitropolitului Dositei Filitti, domnitorul fanariot al Ţării Româneşti, Alexandru Moruzi a aprobat împreună cu divanul ţării înfiinţarea unei episcopii la Argeş. O dată înfiinţată prin hrisov domnesc, noua episcopie nu putea funcţiona fără aprobarea Patriarhiei Ecumenice, pe care patriarhul Neofit VII a dat-o la 17 noiembrie 1793. Patriarhul a aprobat nu numai înfiinţarea noii eparhii, ci şi „strămutarea canonică“ a lui Iosif de la scaunul Sevastiei la cel al Argeşului.

Piteștiul a ocupat locul patru la vânzări

Între anii 1601-1700, dintre toate localităţile Ţării Româneşti, oraşul Piteşti a ocupat locul patru, după Bucureşti, Târgovişte şi Craiova, privind cantitatea produselor vândute, realizate de cele 20 de categorii de meşteşugari.

Un argeşean în Divanul Judecătoresc

Pe 10 martie 1831, Gheorghe Golescu, participă la deschiderea Adunării Obşteşti pentru revizuirea Regulamentului Organic. În calitate de membru al Divanului Judecătoresc a prezentat Mesajul generalului rus Pavel. D. Kiseleff.

Cazinoul revoluţionarilor

În 1844, a luat fiinţă la Piteşti un cazinou. Aici erau dezbătute, printre altele, ideile viitoarei Revoluţii de la 1848. Din primăvara şi până în toamna anului 1848, la Piteşti au activat mai mulţi comisari revoluţionari de propagandă printre ei numărându-se Andrei Pretorian, Mihai Marghiloman, Toma Furduiescu şi Ilie Trifonescu.

Zilele Culturale Liviu Rebreanu

1984, noiembrie 26-27. Zilele Culturale Liviu Rebreanu (1885-1944), Pitești și Valea Mare, dedicate apropiatului Centenar de la naștere și împlinirii a 40 de ani de la încetarea din viață a marelui scriitor, ediții ulterioare.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...