Web Analytics
scris joi, 01.10.2015

Caleidoscop

Enoriaşii au dat bani pentru praznicul Mănăstirii Curtea de Argeş

În iunie 1831, Ilarion, episcopul Argeşului, cere protopopului din Piteşti, Gh. Coculescu, să strângă bani de la enoriaşi pentru ploconul praznicului Sf. Mănăstiri Curtea de Argeş. Suma strânsă pentru praznic a fost de 2.476 lei.

Vameşul din Piteşti a arestat un negustor turc

În noiembrie 1831, Gheorghe Necula Razlochivan, negustor din Turcia, se plânge magistratului din Piteşti că vameşul oraşului l-a arestat pentru că a refuzat să dea în plus 3 taleri pentru marfa pe care o deţinea. Negustorul a cerut satisfacţie pentru faptul că a fost închis.

Boierul Rătescu, primar interimar la Piteşti

La 3 decembrie 1928, prefectul judeţului Argeş, Armand Călinescu, primeşte demisia primarului şi a delegaţiei permanente şi însărcinează pe consilierul C.I. Rătescu să preia funcţia de primar până la alegerea altuia. La 1 februarie 1937, primarul P. Teodorescu a demisionat din proprie iniţiativă şi a propus în locul său pe Ion Nămescu, care, la 30 decembrie 1937, a fost suspendat pe timpul cercetărilor ordonate la primăria Piteşti. În locul lui a fost numit, din nou, prin ordin al Ministrului de Interne, C.I. Rătescu.

Propunerea episcopului Grigorie

Grigorie, episcopul de Argeş, face o propunere interesantă pe 6 august 1825. El propune ca din banii lăsaţi de comisul Neagu să fie plătit un doctor şi un dascăl în Piteşti. Este acceptat ca medic al oraşului Caliarhi Gheorghe, care se stinge din viaţă în anul 1832.

Frontul Renașterii Naționale s-a înființat și la Pitești

1938, decembrie 16. Organizațiile locale ale partidelor politice sunt integrate, prin decizia Guvernului, în Frontul Renașterii Naționale, devenit la 22 iunie 1940 Partidul Națiunii. S-a dizolvat la 11 septembrie 1940.

Organizațiile de stânga se întrunesc în pădurea Trivale

1942, mai 2-10. Pădurea Trivale, mai multe întruniri ale organizațiilor de stânga din localitate, îndreptate împotriva războiului și a regimului politic.

Jubileul a 50 de ani de la înființarea Regimentului Nr. 4 Dorobanți Argeș

1927, iunie 24. Jubileul a 50 de ani de la înființarea Regimentului Nr. 4 Dorobanți Argeș, sărbătorit în prezența oficialităților, corpului ofițeresc, trupei și populației civile, Comandantul regimentului, colonelul Barbu Pârâianu, a făcut un apel nominal al eroilor din 1877-1878, 1913, 1916-1918.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...