Web Analytics
scris joi, 14.05.2015

Caleidoscop

Stroe Leurdeanul a restaurat mănăstirea Vieroşi

Mănăstirea Vieroşi a fost zidită între 1571-1573 de către fraţii Ivaşcu şi Albu din Goleşti. Mănăstirea a fost una dintre cele mai mari şi importante lăcaşe de cult, egumenul ei având dreptul să poarte mitra arhierească. În anul 1645, Stroe Leurdeanul înrudit cu Goleştii prin soţia sa Vişa, constatând că mănăstirea era veche şi stricată a restaurat-o.

Primul turneu artistic occidental al Ansamblului Doina

În perioada 31 iulie-31 august 1969 a avut loc primul turneu artistic occidental al Ansamblului Folcloric Doina de la Palatul Culturii din Piteşti. Cu această ocazie au fost susţinute 21 de spectacole în Franţa, coregrafia, Natalia Petreanu, Dorin Oancea, dirijor, Emil Tănase, regizor, Valeriu Dobrin, în prezent Ansamblul profesionist Dorul.

Dezvelirea statuii Nicolae Bălcescu

La 5 iulie 1969 a avut loc dezvelirea statuii Nicolae Bălcescu, realizată de Constantin Baraschi, expusă iniţial în Bucureşti, translatată, pe un amplasament mult mai retras, ca urmare a amenajării Pieţei Primăriei Piteşti în anii 2007-2008.

Balcaniada Studenților și Tinerilor Cercetători în Matematică s-a desfășurat la Pitești

1982, august 28 – septembrie 2. În Pitești, Balcaniada Studenților și Tinerilor Cercetători în Matematică, ediția VI, președintele juriului, academicianul Nicolae Teodorescu, secretarul Comisiei de organizare, Gheorghe Petrescu.

Festivalul Național al Filmului Științific

1982, noiembrie 8-14. Festivalul Național al Filmului Științific, ediții ulterioare, la Pitești, din doi în doi ani, până în 1990, coordonator Corneliu Necula.

Delegație poloneză în vizită la Pitești

1984, mai 7-11. Delegație a voievodatului Tarnow, din Polonia, condusă de Stanislaw Opalco, în vizită la Pitești, stabilirea principiilor Protocolului de înfrățire cu județul Argeș.

Deschiderea Institutului de Subingineri Piteşti

1969, octombrie 1. Deschiderea la Grupul Şcolar al Uzinei Dacia Colibaşi a Institutului de Subingineri Piteşti, subordonat iniţial Politehnicii din Bucureşti, prorector Suzana Gâdea, transferat, în anul următor, la Piteşti, primul decan Gheorghe Poţincu, astăzi Facultatea de Medicină şi Tehnologie, Universitatea din Piteşti.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...