Web Analytics
scris joi, 10.03.2011

Caleidoscop

Regele Carol II a semnat decretul de înfiinţare a Muzeului din Goleşti

La 7 iunie 1939, regele Carol II a semnat decretul de înfiinţare a Muzeului Dinicu Golescu din Goleşti, judeţul Muscel, deschis pentru vizitatori în 1958, aflat astăzi în oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, în apropierea oraşului Piteşti. Directori cunoscuţi, Constantin Iliescu, Iulian Ilie Rizea, Vasile Novac şi Filofteia Pally.

154 de funcţionari ai Ministerului de Externe polonez vizitează Piteştiul

La 29 septembrie 1940 ajung în Piteşti 154 de funcţionari ai Ministerului de Externe din Polonia, 72 dintre aceştia, cu deosebire militari, stabilindu-se temporar în reşedinţa judeţului Argeş. Comunitatea alege un comitet, condus de un preşedinte, mediind, la 23 iunie 1940, relaţiile cu Prefectura Argeş.

Acţiuni antirăzboinice în Gara Piteşti-Sud

La 19 aprilie 1942 au loc importante acţiuni antirăzboinice în gara Piteşti-Sud, fiind sustrase din trenurile militare importante cantităţi de muniţii. În plus, a fost tăiat şi un cablu telefonic din cupru, de peste 250 de metri.

Se înfiinţează Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor

La 24 septembrie 1944 se înfiinţează Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor, aflându-se deseori în localitate. Din conducerea centrală a organizaţiei menţionăm pe Mihail Ralea, Petre Constantinescu-Iaşi, Gheorghe Vlădescu-Răcoasa, Constantin I. Parhon, Ştefan Milcu, George Macovescu sau Stanciu Stoian.

Comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte

Între 10 şi 15 decembrie 1945 toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

S-a înfiinţat Corala Oraşului Piteşti

La 17 ianuarie 1946 are loc revigorarea activităţii muzicale, prin înfiinţarea Coralei Oraşului Piteşti, devenită, la 9 februarie 1947, Cântarea Argeşului.

Comuna suburbană Găvana a fost integrată oraşului Piteşti

La 15 iunie 1946, Legea Nr. 499 a integrat comuna suburbană Găvana în teritoriul oraşului Piteşti. Primăria proprie, construcţie aflată astăzi în apropierea Cinematografului Lumina, îşi înceta activitatea. La 10 ianuarie 1955, oraşul Piteşti, Categoria I Republicană, includea comuna suburbană Prundu, iar din 11 ianuarie 1956, satul Gropeni, unde se găsea prima Uzină de Apă.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită