Web Analytics
scris miercuri, 08.10.2014

Caleidoscop

Episcopul Gherasim Timuș a sfințit biserica Sf. Vineri

Biserica Sfânta Vineri din Piteşti a fost sfinţită pe 19 octombrie 1908, de către episcopul Gherasim Timuş. Costurile lucrării au fost estimate la aproximativ 250.000 lei.

Dezarmarea Gărzii Civile

În vara anului 1884, se hotărăşte prin lege încetarea activităţii Gărzii Civile. Acest lucru s-a lovit însă de rezistenţa gardiştilor. Dezarmarea acestora hotărâtă a se realiza până în iulie s-a desfăşurat cu dificultate la Piteşti. În februarie 1885, ministrul de Interne va declina ministrului de Război sarcina de dezarmare a celor nesupuşi.

Demonstraţii împotriva acţiunilor antiromâneşti

La marea demonstraţie din capitală, din primăvara anului 1894, împotriva acţiunilor antiromâneşti întreprinse de Austro-Ungaria în Transilvania, participă, alături de alţi 4 ofiţeri şi maiorul Matei Botescu din Piteşti.

Arbori ornamentali austrieci pentru Parcul Trivale

Primăria Piteşti comandă, în martie 1902, contelui austriac Thedeus Graf Lubenschi puieţi de arbori ornamentali pentru Parcul Trivale. În comandă se aflau: brazi, pini austrieci, pini rigida, pini cembra, molizi şi măslini sălbatici.

Telegramele erau distribuite de copii

În 1905, pentru distribuirea telegramelor în mediul urban au fost angajaţi 105 copii. Aceştia primeau un salariu de 20 lei pe lună, plus îmbrăcăminte.

Preotul Platon Ciosu a fost acuzat de luare de mită

Pe 15 mai 1908, Ion Panţurescu, licenţiat în teologie, preot al bisericii Buna Vestire din Piteşti este numit protoiereu al judeţului Argeş în locul preotului Platon Ciosu, acuzat de luare de mită.

Primele 25 de autoturisme Dacia 1100

1969, august 23. Primele 25 de autoturisme Dacia 1100, fabricate la Colibași, au fost prezentate participanților la parada din Pitești, consacrată Sărbătorii Naționale a României, un număr egal marcând același moment și în capitală.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Grevă la Radio România

În data de 28 octombrie 2024 – miting de protest în fața SRR, iar în data de 5noiembrie 2024,...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...