Web Analytics

Caleidoscop

de | 11.09.2014 16:41 | Cultură

Ion Heliade Rădulescu a fost profesor la Goleşti

Dinicu Golescu reînfiinţează în anul 1826 şcoala de la Golești. El i-a adus ca profesori pe Florian Aaron şi Ion Heliade Rădulescu. În 1827, se înfiinţează în saloanele conacului de la Goleşti, din inițiativa lui Dinicu Golescu şi a lui Ion Heliade Rădulescu, „Societatea literară”, care avea ca scop promovarea culturii româneşti, precum şi promovarea unui program politic de reforme.

Începuturile fotbalului în Argeş

Primele mărturii legate de apariţia fotbalului în Argeş datează din anul 1915, când la Câmpulung Muscel ia fiinţă echipa Minerul. Ascensiunea acesteia este întreruptă de primul război mondial. Abia după anul 1919 fotbalul prinde rădăcini şi la Piteşti. Săgeata a fost prima echipă piteşteană atestată documentar, începând cu anul 1921. Printre jucători, care veneau din rândurile elevilor şi militarilor, îi amintim pe portarul Iulică Şvanţaru, fundaşul Condor şi înaintaşul Ulman. Meciurile, care la început erau urmărite din curiozitate, se desfăşurau pe un teren improvizat al Regimentului 6 Artilerie.

Cetatea de scaun a lui Burebista

Pe cursul superior al Argeşului, se află vestita Argedava, cetatea de scaun a lui Burebista şi a tatălui său. Pe la mijlocul veacului I, înainte de Hristos, cetăţile greceşti de pe malul Mării Negre căutau prietenia şi protecţia regelui Burebista.

Ruşii pun stăpânire pe seminarul de la Buliga

După ce servise ca seminar pentru pregătirea candidaţilor la preoţie, în 1848, şcoala de la Buliga va deveni, odată cu intrarea trupelor ţariste în Piteşti, şcoala muzicii oştirii împărăteşti ruseşti, iar mai apoi un pension de fete condus de Eliza Veldin.

Epidemia de holeră a închis tribunalul

În perioada 20 august-1 septembrie 1848, tribunalul din Piteşti a fost închis din cauza epidemiei de holeră. În această perioadă în incinta tribunalului a funcţionat clubul revoluţionarilor paşoptişti, al cărui secretar a fost ales scriitorul tribunalului, Tache Grigorescu, în vârstă de numai 17 ani.

Ia fiinţă biserica adventistă

În anul 1870, după predicile ţinute de pastorul adventist de origine poloneză, Mihail Czechowski, ia fiinţă, la Piteşti, un grup de credincioşi adventişti de Ziua a Şaptea. Printre adepţi s-au numărat şi inginerul Toma Aslan şi familia sa. Un an mai târziu se va alătura grupului de credincioşi un alt inginer, Lucian de Prato şi soţia sa, fapt ce va da consistenţă grupului ce va creşte şi-şi va continua activitatea, chiar şi după dispariţia lui Czechowski.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii