Web Analytics
scris miercuri, 11.06.2014

Caleidoscop

Maria Teiuleanu donează 3.000 lei pentru construirea azilului de infirmi

Veniturile Piteştiului nu puteau acoperi cheltuielile care mai trebuiau făcute pentru terminarea grădinii publice din centrul oraşului. În aceste condiţii, Anica Enghel donează primăriei, în februarie 1871, cinci pogoane de teren. Printre donatori s-a aflat şi un fost primar al urbei, Theodor Naum. Cunoscând nevoile Piteştiului, acesta lasă oraşului pentru facerea şi dotarea unui spital, două treimi din averea sa şi nişte case. În 1903 familia Babic a donat suma de 15.000 lei pentru construirea capelei de la cimitirul Sf. Gheorghe. În 1914, Maria Teiuleanu donează 3.000 lei pentru construirea azilului de infirmi, în strada Trivale, lângă biserica Sf. Ioan din Piteşti. Tot pentru azilul de infirmi, în anul 1924, Nică Marincu donează suma de 20.000 lei.

Modernizarea iluminatului în Piteşti

Pentru modernizarea sistemului de iluminat al oraşului Piteşti, în anul 1900 primăria a făcut un contract cu fraţii Kepich din Bucureşti. Aceştia au instalat lămpi în sistem Washington, care funcţionau cu petrol dublu rafinat. În şedinţa din 3 martie 1901, primăria a aprobat oferta inginerului Dimitrie Dima, pentru instalarea a 11 lămpi din acelaşi sistem. Tot în anul 1901, autorităţile locale au încheiat contract cu firma Vilhelm Pittner din Viena, pentru instalarea a 33 de felinare şi 33 de lămpi care funcţionau cu petrol dublu rafinat. 

S-a înfiinţat şcoala de sergenţi

În 1903 s-a înfiinţat în Piteşti şcoala de sergenţi. La aceste cursuri participau obligatoriu şi sergenţii majori, ofiţerii şi comandanţii din oraşele judeţului Argeş. Durata cursurilor era de trei luni. Într-un raport din 22 noiembrie 1922, comandantul poliţiei cerea primarului să prindă în buget o sumă de bani mai mare, în vederea sporirii numărului de sergenţi de oraş cu 40 de oameni.

Primul azil pentru cerşetori

Pe 6 decembrie 1908, la insistenţele poliţiei, în Piteşti ia fiinţă primul azil pentru cerşetorii din oraş. Localul se afla pe strada  Şerban Vodă şi pentru el primăria plătea 500 de lei anual. Prefectul a cerut primarului o listă  cu cei care au contribuit la înfiinţarea azilului pentru a le mulţumi şi a le face cunoscut că pe viitor, acesta va rămâne în îngrijirea şi conducerea primăriei.

Recepţia cazarmei pompierilor

În urma intervenţiilor ministrului de război, consiliul local a hotărât, în şedinţa din 10 iunie 1885, să facă împrumut la Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni în vederea construirii cazarmei pompierilor. Investiţia a fost estimată la valoarea de 67.000 lei. Lucrările s-au desfăşurat conform graficului şi la data de 24 octombrie 1887 s-a încheiat procesul de recepţie.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită