Web Analytics
scris joi, 17.02.2011

CALEIDOSCOP

Istrate Micescu elaborează Constituţia României din 1938

La 24 februarie 1938 are loc la Piteşti Plebiscitul pentru aprobarea Constituţiei României al cărui autor a fost argeşeanul Istrate Micescu. Şi la Piteşti Istrate Micescu, considerat „părintele Constituţiei României din 1938”, primeşte vot favorabil privind noua lege fundamentală a României.

Cortegiul funerar al reginei Maria trece prin Piteşti

La 24 iulie 1938 cortegiul funerar al reginei Maria trece prin Piteşti, spre Curtea de Argeş, acolo unde suverana a şi fost înmormântată. Acelaşi traseu îl va urma, peste ani, şi corpul neînsufleţit al regelui Carol al II-lea.

S-a născut la Piteşti Tatiana Bobancu

La 30 ianuarie 1874 s-a născut la Piteşti Tatiana N. Bobancu (decedată la 17 octombrie 1948), institutoare, intelectual de aleasă cultură. A iniţiat în anul 1928 şi a condus timp de 20 de ani Ateneul Popular „Gheorghe Ionescu-Gion” din localitate.

Fizicianul Cornel Nica nu a votat realegerea lui Ceauşescu

La 19 septembrie 1989 fizicianul Cornel Nica, membru al organizaţiei Partidului Comunist Român din Institutul de Reactori Nucleari Energetici Piteşti, nu a votat, caz singular, pentru realegerea lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de Secretar General al partidului unic de guvernământ. Pe timpul evenimentelor din decembrie 1989 – ianuarie 1990, Cornel Nica devine liderul Partidului Socialist Democrat Român nou înfiinţat, apoi deputat de Argeş (1990-1992) şi om de afaceri.

Finalizarea blocurilor din piaţa Gară-Sud din Piteşti

În anul 1963 sunt finalizate blocurile din piaţa Gară-Sud din municipiul Piteşti, arhitect Valeriu Manu, şef de şantier Mircea Buturugă, lucrare realizată de Trustul de Construcţii Argeş.

Deschiderea Şcolii de Muzică din Piteşti

La 1 septembrie 1957 are loc deschiderea oficială a Şcolii de Muzică din Piteşti, din anul 1962 devine Şcoala Medie, în prezent Liceul de Artă „Dinu Lipatti”.

S-a născut Ion IC Brătianu

La 20 august 1864 s-a născut la Vila Florica de la Ştefăneşti, Argeş, lângă Piteşti, Ion IC Brătianu, om politic şi de stat, implicat direct, ca prim-ministru, în primul război mondial şi la formarea României Mari. Ilustrul om politic argeşean s-a stins din viaţă la 27 noiembrie 1927.
(Informaţii selectate din “Piteşti, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...