Web Analytics
scris joi, 17.02.2011

CALEIDOSCOP

Istrate Micescu elaborează Constituţia României din 1938

La 24 februarie 1938 are loc la Piteşti Plebiscitul pentru aprobarea Constituţiei României al cărui autor a fost argeşeanul Istrate Micescu. Şi la Piteşti Istrate Micescu, considerat „părintele Constituţiei României din 1938”, primeşte vot favorabil privind noua lege fundamentală a României.

Cortegiul funerar al reginei Maria trece prin Piteşti

La 24 iulie 1938 cortegiul funerar al reginei Maria trece prin Piteşti, spre Curtea de Argeş, acolo unde suverana a şi fost înmormântată. Acelaşi traseu îl va urma, peste ani, şi corpul neînsufleţit al regelui Carol al II-lea.

S-a născut la Piteşti Tatiana Bobancu

La 30 ianuarie 1874 s-a născut la Piteşti Tatiana N. Bobancu (decedată la 17 octombrie 1948), institutoare, intelectual de aleasă cultură. A iniţiat în anul 1928 şi a condus timp de 20 de ani Ateneul Popular „Gheorghe Ionescu-Gion” din localitate.

Fizicianul Cornel Nica nu a votat realegerea lui Ceauşescu

La 19 septembrie 1989 fizicianul Cornel Nica, membru al organizaţiei Partidului Comunist Român din Institutul de Reactori Nucleari Energetici Piteşti, nu a votat, caz singular, pentru realegerea lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de Secretar General al partidului unic de guvernământ. Pe timpul evenimentelor din decembrie 1989 – ianuarie 1990, Cornel Nica devine liderul Partidului Socialist Democrat Român nou înfiinţat, apoi deputat de Argeş (1990-1992) şi om de afaceri.

Finalizarea blocurilor din piaţa Gară-Sud din Piteşti

În anul 1963 sunt finalizate blocurile din piaţa Gară-Sud din municipiul Piteşti, arhitect Valeriu Manu, şef de şantier Mircea Buturugă, lucrare realizată de Trustul de Construcţii Argeş.

Deschiderea Şcolii de Muzică din Piteşti

La 1 septembrie 1957 are loc deschiderea oficială a Şcolii de Muzică din Piteşti, din anul 1962 devine Şcoala Medie, în prezent Liceul de Artă „Dinu Lipatti”.

S-a născut Ion IC Brătianu

La 20 august 1864 s-a născut la Vila Florica de la Ştefăneşti, Argeş, lângă Piteşti, Ion IC Brătianu, om politic şi de stat, implicat direct, ca prim-ministru, în primul război mondial şi la formarea României Mari. Ilustrul om politic argeşean s-a stins din viaţă la 27 noiembrie 1927.
(Informaţii selectate din “Piteşti, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...