Web Analytics

„Călător prin anotimpuri”, expoziţia artistului Aurel Gârjoabă

de | 15.08.2012 13:57 | Cultură

# Eveniment la Biblioteca Judeţeană. Miercuri, 8 august, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş a organizat, sub egida Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului, ediţia a VI-a, vernisajul expoziţiei de pictură „Călător prin anotimpuri” aparţinând artistului plastic Ion Aurel Gârjoabă. La vernisaj au participat poeta Denisa Popescu, domnul Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, şi pictorul Ion Pantilie.

”Asistăm la o schimbare de ton și de tonus”

Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene, a remarcat faptul că „expoziţia este o noutate, este altceva, o nouă perspectivă a unui univers vegetal. Este o schimbare de ton şi de tonus. Autorul a trecut la o nouă etapă a înţelepciunii sale. Culorile sunt mai vii, coloritul este mai aşezat, iar artistul este mai potent social. Ştie ce valoare are şi ce trebuie să arate semenilor săi.”
Poeta Denisa Popescu a surprins cu multă subtilitate schimbarea de ton a picturii artistului Aurel Gârjoabă: „Astăzi, artistul Gârjoabă se prezintă sub o altă înfăţişare. Din perspectiva mea, Ion Aurel Gârjoabă era mesagerul pastelurilor prin excelenţă. În preajma lucrărilor lui, simţeai că-ţi reîncarci bateriile. Azi, autorul nu mai este mesagerul pastelurilor, ci un călător prin anotimpuri văzute prin prisma noutăţii stilistice. Accentul cade pe exces, pe abuz. Pare că artistul a reuşit să se elibereze. Până acum, pictorul Gârjoabă mi se părea un artist cuminte. În expoziţia de faţă, este mai sentimental, mai vorace şi mai plin de instincte ca oricând. Pot spune că artistul Gârjoabă este un Ismail Kadare al picturii noastre româneşti.”

”Avem de a face cu un Gârjoabă foarte proaspăt”

Coleg şi prieten cu domnul Gârjoabă, pictorul Ion Pantilie a ţinut să menţioneze că „avem de-a face cu un Gârjoabă foarte proaspăt. Căldura spirituală ce se degajă din acest ciclu foarte interesant numit «Anotimpurile» entuziasmează ochiul privitorului. Culorile sunt exacerbate la florile din aceste picturi. Această frumuseţe spirituală se regăseşte în culorile pe care Aurel Gârjoabă le aruncă cu generozitate în aceste lucrări. Îl laud cu sinceritate pe colegul meu pictor. Lucrările lui mă obligă să tac astăzi, să nu spun prea multe.”
La finalul vernisajului, pictorul Ion Aurel Gârjoabă a afirmat că „artistul plastic spune prin ceea ce face. Pictura mea se prezintă aşa cum o vedeţi. Responsabilitatea artistului trebuie să vină din noutatea operei expuse, altfel cade în manierism. Sper ca anul viitor să vin cu alte noutăţi de la Balcic şi de la Sighişoara, unde am fost la două tabere de pictură.”

Participant la peste 20 de tabere și simpozioane

Pictor şi grafician de excepţie, Ion Aurel Gârjoabă s-a născut la 22 februarie 1939, în comuna Cerneţi, judeţul Mehedinţi. A absolvit facultatea de Arte Plastice din Timişoara, promoţia 1966. În 1994, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi beneficiază de numeroase expoziţii personale în aproape toate oraşele ţării. Activitatea maestrului Gârjoabă numără peste 20 de participări la tabere şi simpozioane în ţară şi în străinătate. Are numeroase tablouri pe simeze din Belgia, Italia, Franţa, Germania, Olanda, Statele Unite ale Americii, Suedia, Rusia.
Expoziţia de pictură  – „Călător prin anotimpuri” – poate fi admirată de publicul larg până pe 25 august în holul central al Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş. C. Vandici

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii