Web Analytics

Căderea din… pom

de | 31.10.2012 18:02 | Actualitate

Având în vedere că e sezonul în care oamenii scutură diverși pomi, ai lor sau ai altora, ca să culeagă diverse fructe, m-am gândit să vorbim puțin despre ce se poate întâmpla în urma unor astfel de… acțiuni.
Din punct de vedere medico-legal sunt mai multe forme de „cădere” (literar, nu mai vorbim, iar în viața de zi cu zi avem destule exemple și forme de… decădere!): precipitarea de la același nivel – alunecarea, căzutul de pe scaun, din pat etc… și precipitarea de la o înălțime, căderea propriu-zisă.
Leziunile sunt cu atât mai grave, cu cât înălțimea de la care are loc căderea e mai mare, dar și în funcție de vârsta celui care cade și suprafața pe care cade. Oricum, leziunile cele mai grave sunt cele craniene, apoi cele vertebro-medulare (coloana se poate rupe și duce la paralizii dacă e secționată și măduva spinării), fracturi ale membrelor, bazinului, coastelor, leziuni ale organelor din torace și abdomen.
Diagnosticul clinic nu este ușor, iar leziunile cerebrale pot rămâne nediagnosticate și să devină manifeste la distanță, dar paraclinic: radiologie, CT și ecografie, leziunile diverse pot fi ușor diagnosticate, însă depinde și de experiența examinatorului.
În ultimele gărzi, am avut două astfel de cazuri, unul încheiat chiar nefericit.
Primul, un vârstnic de 86 ani s-a urcat în pom să scuture prune(!!!). A căzut și la venire, seara, afirma dureri de torace. La examenul clinic, am simțit coaste rupte atât pe stânga, cât și pe dreapta, dar și o formațiune tumorală gigantă în epigastru. Dimineața, la radiologie am văzut patru coaste rupte pe dreapta și trei pe stânga, dar colega de la radiologie mi-a atras atenția asupra existenței lichidului în abdomen, dar și a numeroaselor tumori la nivelul ficatului, deși bolnavul clinic era stabil. I-am făcut o paracenteză diagnostică (se introduce un ac în abdomen și se extrage cu seringa conținutul) ce a relevat existența sângelui, motiv pentru care ne-am îndreptat spre sala de operație. De obicei, ne așteptam la rupturi de splină, ficat sau deșirări ale mezourilor intestinelor la astfel de cazuri, însă bătrânul meu a fost extrem de ghinionist: i se rupsese și sângera masiv, dintr-una dintre numeroasele tumori canceroase de la nivelul ficatului, despre existența cărora nu știa. Am reușit cu dificultate hemostaza, inițial evoluția a fost bună, însă la cca 24 de ore a decedat prin hemoragie masivă…
Al doilea caz, tot un vârstnic de 72 ani, care scutura și el ceva, dar a căzut din pomul respectiv. În afara feței desfigurate la care am încercat să obținem un aspect cât mai estetic al suturilor, s-a ales și cu fracturi ale vertebrelor cervicale a 3-a şi a 5-a, pentru care i s-a efectuat CT și apoi a fost transferat în clinica de neurochirurgie a Spitalului Județean.
Cred că trebuie să concluzionez că nu e bine să scuturi nimic după o anumită vârstă, iar, indiferent de aceasta, dacă ai căzut te poți alege cu leziuni care iți pot pune în pericol viața, sau ți-o pot face mult mai grea. Deci, ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte să vă urcați într-un copac…
Până data viitoare…
Numai de bine!
Dr. Mădălin Iordache
medic specialist chirurgie generală -Spitalul Municipal Câmpulung-Muscel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii