Web Analytics

Ca urmare a incendiilor tot mai dese, Avocatul Poporului îi cere primarului Gentea să reducă perioada de intervenţie la depozitele ilegale de deşeuri

de | 16.06.2022 12:42 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Un incendiu violent la un depozit de deșeuri din vecinătatea Arpechim și cu care peste 120 de pompieri s-au luptat 28 de ore a pus pe jar autoritățile și populația Piteștiului. Deși cel mai agresiv ca amploare și potențial de risc, acesta nu este nici pe departe primul incendiu izbucnit din cauza sau într-o zonă de depozitare a deșeurilor, în mod controlat sau nu, din imediata vecinătate a orașului. Dacă vă amintiți, mass-media locală a relatat despre campania de voluntariat în urma căreia s-au strâns peste 3 tone de deșeuri de mase plastice de pe raza Pădurii Trivale.

Instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă, cerând date relevante la Primăria Pitești, Consiliul Județean Argeș, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu. S-a interesat despre modul în care sunt respectate prevederile legale privind apărarea împotriva incendiilor și gospodărirea localităților urbane și rurale.

Citește și Violențe sexuale și abuzuri fizice ale unor asistenți maternali asupra minorilor luați în plasament. Avocatul Poporului vrea măsuri de urgență

În urma răspunsurilor oferite de autoritățile locale, Avocatul Poporului a concluzionat că măsurile reglementate prin hotărârea Consiliului Local Pitești nr. 190 din 2021 nu sunt suficiente pentru asigurarea unui mediu sănătos. Asta pentru că, în conformitate cu prevederile votate de consilierii locali, proprietarii sunt obligați să îndepărteze deșeurile într-un termen de 12 luni, ceea ce reduce posibilitățile de intervenție în cazul depozitelor abandonate sau neautorizate.

“Opinia noastră este că, în cazul depozitelor abandonate, neautorizate, se impune îndepărtarea imediată”, consideră Avocatul Poporului, care a emis o recomandare pentru primarul Piteștiului privind modificarea Regulamentului inclus ca anexă la hotărârea Consiliului Local din 2021, astfel încât să fie redus termenul acordat de autoritatea locală pentru îndepărtarea deșeurilor ilegale, precum și optimizarea modalităților de intervenție în cazul în care proprietarii nu își respectă obligațiile de întreținere, curățare și igienizare.

Citește și Studenţi din Turkmenistan şi din Albania, în practică la Avocatul Poporului

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *