Web Analytics
scris miercuri, 23.05.2018

C*Arte cu Autografe

9 festivalul carte01Festivalul de C*Arte, sărbătoare a cărții și artelor, s-a desfășurat în Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș între 14 și 18 mai, sub egida Consiliului Județean Argeș, cu prilejul omagierii Centenarului Marii Uniri și a aniversării a 630 de ani de la atestarea documentară a orașului Pitești.

C*Arte cu Autografe

Cum era firesc, manifestarea a început cu o expoziție de carte din colecțiile bibliotecii. Au fost expuse 100 de cărți ale tot atâtor academicieni români, care și-au pus semnătura pe operele lor.
Elevii și adulții prezenți în holul central al bibliotecii au aflat sau și-au reamintit că Academia Română a fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită, la 1 august 1867, Societatea Academică Română, iar în anul 1879, Academia Română, având rolul de a cultiva limba și literatura română, de a stabili normele de ortografie ale limbii române, de a studia istoria națională și de a face cercetări în cele mai importante domenii științifice.
De remarcat sunt volumele care au aparținut membrilor fondatori și președinților Societății Literare Române, prima formă de organizare a Academiei Române.
9 festivalul carte02Dintre aceștia, îi amintim pe: Ion Heliade Rădulescu, primul președinte al acestui simbol de spiritualitate (1867-1870), personalitate marcantă a Revoluției de la 1848 din Țara Românească, precursor al poeziei moderne, contribuind la dezvoltarea modernă a literaturii române; Mihail Kogălniceanu, om politic, avocat, istoric și publicist, unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai epocii sale și președinte al Academiei Române (1887-1890); George Barițiu, istoric și publicist transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania, președinte al Academiei Române (1890-1893).
Au fost expuse autografele unor președinți, care au activat după anul 1900: Ioan Kalinderu, Alexandru Lapedatu, Andrei Rădulescu, Traian Săvulescu, iar după anul 2000, volumul cu dedicație și autograf al criticului și istoricului literar Eugen Simion.
Printre membrii titulari, membrii corespondenți, membrii de onoare și membrii aleși post-mortem ai Academiei Române de la care avem dedicații și autografe se mai numără: V.A. Urechia, George Bengescu, Dimitrie Gusti, Artur Gorovei, Ion Barbu, George Sion, Ioan Slavici, Alexandru Vlahuță, Marin Sorescu, Zaharia Stancu, Marin Preda, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Nichita Stănescu, Dumitru Stăniloae, Andrei Șaguna, George Stephănescu, Mihail Dragomirescu, Alexandru Xenopol, Nestor Vornicescu, Vasile Voiculescu.
Tezaurul cultural național din fondurile Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș se mai poate vizita până pe data de 25 mai.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...