Web Analytics
scris joi, 15.12.2022

Bustul mareşalului Antonescu de la Muzeul Judeţean Argeş, în vizorul jurnaliştilor de la „Deutsche Welle”!

Anul trecut, ziariștii de la RFI scriau că „Memorialistica fascistă este în continuare prezentă în România”, inclusiv la Pitești!

Bustul mareșalului Ion Antonescu de la Muzeul Județean Argeș a constituit, în ultimul deceniu, când și când, subiect de discuții și de controverse. Am aflat că, recent, despre acest bust s-a interesat și un corespondent al renumitei companii media „Deutsche Welle”.

Bustul mareşalului Antonescu de la Muzeul Judeţean Argeş, în vizorul jurnaliştilor de la „Deutsche Welle”!

Cornel Popescu: „Nu avem nimic de ascuns”

Ce a vrut să știe, de fapt, acel jurnalist? Cornel Popescu (foto), manager al Muzeului Județean Argeș nu a dorit să-i dezvăluie identitatea, dar a spus că respectivul corespondent de presă l-a contactat mai întâi pe e-mail, iar apoi la telefon, ca să-l întrebe când a fost făcut bustul și unde se află în prezent.

„N-a sunat în numele Deutsche Welle. Mi-a spus că a citit un articol din 2021 publicat de RFI România (Radio France International – n.a.), unde se face referire la bustul lui Ion Antonescu (ca memorialistică fascistă – n.a.). Nu știam de acest articol. Domnul corespondent credea că bustul a fost realizat recent. I-am spus că nu; eu nu eram nici angajat al Muzeului, în 2012, când a fost expus. M-a întrebat dacă acest bust mai este la muzeu și i-am spus că expoziția este închisă. (…) Eu le dau dreptate acestor jurnaliști, că m-au sunat. Și eu dacă citesc un articol de acest gen, la prima vedere înclin să cred că e cum scrie în acel articol. Deci, așa se lămuresc problemele. Nu avem nimic de ascuns” – a spus Cornel Popescu, doctor în istorie.

Citește și Decernarea premiilor pentru cercetare științifică în domeniile istorie și biologie, la Muzeul Județean

Alexandru Florian, directorul Institutului ”Elie Wiesel”: „Ar trebui reamenajat conținutul acelui muzeu”

Pe 7 februarie 2021, în articolul „Memorialistica fascistă este în continuare prezentă în România”, publicat de RFI România, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, răspundea astfel la o întrebare a reporterului: „Există o stradă în municipiul Constanța și mai există un bust în Muzeul de Istorie al județului Argeș, la Pitești, în spațiul muzeal unde poate fi amplasat un asemenea bust. Din păcate, contextul în care este pus este unul deosebit de discutabil, în sensul că, după ce parcurgi materialele respective și după ce te uiți la acel bust, rămâi cu impresia că Antonescu a fost un mare conducător al României. Nu este pus într-un context critic și, din acest punct de vedere, sunt de părere că ar trebui reamenajat conținutul acelui muzeu, nu ca bustul să fie scos, dacă așa consideră organizatorii”.

Citește și Elevii de la „Zinca Golescu” au marcat Ziua Națională la Muzeul Județean Argeș

Din holul central, la expoziția de istorie, apoi în depozit…

Bustul mareșalului Ion Antonescu, realizat în bronz de Marius Ivanovici, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, a fost dezvelit în urmă cu zece ani, în decembrie 2012, în holul central al Muzeului Județean Argeș (clădirea veche), în prezenţa oficialităților de la acea vreme: Florin Tecău, vicepreşedinte al Consiliului Județean şi Tudor Pendiuc, primar al Piteștiului. Cu aceeași ocazie, au fost dezvelite şi busturile lui Ion C. Brătianu, Ion Mihalache, Armand Călinescu şi Constantin Dobrescu-Argeş.
Directorul de atunci al Muzeului, Spiridon Cristocea, intenționa, conform declarațiilor sale, să mute „la primăvară” bustul lui Ion Antonescu în curtea instituției, evident, pentru o mai bună vizibilitate, iar primarul Pendiuc anunţa că va sprijini, prin buget, amenajarea unei rotonde cu personalităţile judeţului, în Grădina Publică, după modelul celei de la Câmpulung. Dar nimic din cele declarate nu s-a realizat. După câteva zile, bustul mareșalului a fost dus în secția de Istorie de la etajul I și acolo a rămas până în acest an, când toate exponatele de acolo au fost mutate în depozit, date fiind lucrările complexe de restaurare care se desfășoară la muzeu.

Citește și Muzeul Județean Argeș a participat la expoziția „100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria”

Va mai fi scos bustul la lumină? Ce zice legea?

Ce se va întâmpla cu bustul lui Ion Antonescu? Va mai fi el scos la lumină? Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, nu are un răspuns concret. „Expoziția de istorie practic nu mai există. Când vor fi finalizate lucrările de restaurare, Consiliul Județean trebuie să aloce fonduri pentru această expoziție, în funcție de tematică, de mai multe criterii, dar asta durează. Avem un Consiliu științific; trebuie aprobată această tematică…”
Orice decizie de acest fel trebuie să țină cont de legislație. Iar aici lucrurile sunt clare, încă din 2002, când a fost emisă OUG nr. 31, ratificată ulterior și de Parlament, „privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”.

La articolul 12 al ordonanței „se interzice ridicarea sau menținerea în locuri publice, cu excepția muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, plăci comemorative, referitoare la persoanele vinovate de săvârșirea infracțiunilor de genocid contra umanității și de crime de război”. Iar la articolul 13 (1), „se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice”; (2) „se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor organizații, cu sau fără personalitate juridică”. 

Citește și Muzeul Județean Argeș, implicat în organizarea expoziției de fotografie „Armata Română și Casa Regală” din Chișinău

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Ca militar … a fost Maresal, ca politician a fost doar Soldat.
    Bine, ca a mai existat si … Regele !

    Răspuns
  2. Ion Antonescu…primus inter pares…pentru totdeauna!!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită