Web Analytics

bursa.ro: Elveţia votează duminică dacă păstrează acordul de liberă circulaţie a persoanelor cu UE

de | 26.09.2020 10:39 | Actualitate, Bani europeni

    Elveţia va vota duminică dacă va încheia acordul cu UE privind libera circulaţie a oamenilor, într-un referendum cu ecouri pro-Brexit, scrie The Guardian.

Cel mai mare partid din parlamentul elveţian, partidul de dreapta anti-imigraţie elveţian (SVP), a cerut votul, argumentând că ţara trebuie să-şi stabilească propria limită a numărului de străini care vin să lucreze.

Cu toate acestea, sondajele estimează că SVP nu va avea succes. Ultimul arată că 63% dintre respondenţi s-au opus propunerii partidului deoarece alegătorii doresc stabilitate într-un moment de incertitudine economică, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Cetăţenii străini reprezintă aproximativ un sfert din cei 8,6 milioane de locuitori ai Elveţiei. Mai mult, se presupune că imigraţia va duce la creşterea populaţiei la 10 milioane de locuitori, în următorii 30 de ani.

„Migranţii ne schimbă cultura”, spune site-ul web al campaniei de referinţă a SVP. „Pieţele publice, trenurile şi străzile devin mai puţin sigure. În plus, jumătate dintre toţi beneficiarii de asistenţă socială sunt străini. „

Partidul declară că şomajul în rândul cetăţenilor elveţieni va creşte în mod inevitabil, pe măsură ce tinerii străini vor fi recrutaţi pentru a înlocui lucrătorii elveţieni mai în vârstă, costurile locuinţelor vor creşte, iar şcolile, transporturile şi serviciile publice vor fi copleşite.

Oponenţii spun că ruperea acordului de liberă circulaţie cu UE ar lipsi ţara de muncitori calificaţi şi, mai presus de toate, ar pune în pericol reţeaua complexă de peste 120 de tratate bilaterale pe care Elveţia le are cu blocul european.

Guvernul a declarat că, dacă alegătorii resping libera circulaţie, alte şase acorduri care elimină barierele cheie dintre Elveţia şi UE în comerţ, transport şi alte domenii vor înceta de asemenea să se aplice.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii