Web Analytics
scris vineri, 23.02.2024

Bugetul-minune de la Câmpulung: de la venituri istorice la încasări obţinute

A fost anunțat deja faptul că bugetul Câmpulungului pe acest an va fi unul istoric, în condițiile în care nivelul veniturilor este prevăzut la valoarea de 315 milioane de lei. Amatorii de statistici pot calcula de câte ori această sumă este mai mare față de cele consemnate în alte mandate, însă importanță reală are reflectarea acesteia în concretizarea unor obiective de investiții, mai ales că mare parte din venituri sunt destinate finanțării secțiunii de dezvoltare, nu de funcționare. Cel puțin așa au declarat autoritățile locale. Din acest punct de vedere, cel al investițiilor, interesantă este o scurtă analiză a ceea ce s-a întâmplat cu bugetul anului trecut. Și atunci a fost vorba tot despre niște venituri istorice…

Bugetul-minune de la Câmpulung: de la venituri istorice la încasări obţinute

Așa a fost și în 2023, când s-a înregistrat un minus istoric de 270 de milioane din bugetul prevăzut

Prevederile inițiale la capitolul veniturilor totale erau de 279 de milioane de lei în bugetul Câmpulungului pe anul 2023. Ulterior, definitivarea acestora a făcut ca valoarea să urce la nivelul de 358,95 milioane de lei. Imens, în condițiile în care în anul 2020 veniturile previzionate erau de 87 de milioane, iar realizările de 80 de milioane, cu o parte a drepturilor asigurată din ani anteriori. Revenind la anul trecut, în decembrie a fost prezentat contul de execuție al bugetului local pe 2023 și… surpriză! La capitolul încasări realizate valoarea nu depășește 90 de milioane de lei. Un minus istoric de aproape 270 de milioane!

Nu s-a comis nicio ilegalitate, în sensul că banii nu au dispărut. Pur și simplu nu au existat, fiind prevăzuți pe hârtie cu speranța că doar-doar vor ajunge în bugetul Câmpulungului. Ce s-a întâmplat e simplu de explicat. Numeroase proiecte de investiții au rămas doar la stadiul de propuneri sau au fost demarate pe final de an, cu consecința imposibilității finalizării la 31 decembrie 2023. Exemplele proiectelor pe Grupul de Acțiune Locală sunt cele mai evidente, cele mai multe dintre acestea fiind trecute acum din finanțare externă la finanțare din bugetul local. Au fost inițiate anul trecut, sunt continuate în 2024. De menționat este și faptul că GAL Câmpulung Muscel a fost un cartof fierbinte care a ajuns în mâinile actualei administrații aruncat fiind din mandatul anterior.

Revenind la nerealizările investițiilor propuse pentru 2023, printre acestea se regăsesc multe eficientizări energetice ale unor clădiri publice și rezidențiale, cu un total de peste 100 de milioane de lei, finanțare prin PNRR, dar și visul transportului public ecologic cu autobuze electrice și stații de așteptare Smart. Stații a căror valoare a fost supusă aprobării Consiliului Local chiar în această săptămână. Și nu sunt singurele care fac trecerea de la un an la altul. Eficientizările energetice se regăsesc, de asemenea, pe lista de investiții propuse a se realiza în 2024.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și S-au mărit din nou salariile la Primăria Câmpulung. Lasconi şi-a schimbat optica: „În urmă cu trei ani spuneam ce salarii mari au funcţionarii din Primărie. Dar nu e aşa, credeţi-mă!”

Citește și La Câmpulung se lucrează în aşteptare

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *