Bucureşti-Piteşti va deveni autostradă cu taxă

de | 10.02.2016 19:16 | Politica si Administratie

CNADNR vrea să reabiliteze autostrăzile Bucureşti – Piteşti (A1) şi Bucureşti – Constanţa (A2) pe bază de concesiune, iar companiile care vor investi în reabilitare își vor recupera banii prin impunerea de taxe de autostradă. CNADNR a anunțat că a început deja discuțiile pentru concesiune și că în plan se află și construcția centurii de sud a Bucureștiului, care ar urma să se deruleze în același timp cu reabilitarea autostrăzilor A1 și A2.
„Dialogul competitiv pentru atribuirea Contractului de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea și întreţinerea Autostrăzii de Centură Sud a Municipiului Bucuresti (km 52+770 – km 100+765) şi operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti – Constanţa şi Autostrăzii Bucureşti – Piteşti a început cu candidaţii preselectaţi”, se arată într-un comunicat CNADNR.

Taxa poate intra în vigoare în 2018 sau 2019

Deși inițial s-a discutat că pentru A1 și A2 se vor introduce taxe de autostradă de la anul, e foarte greu de crezut că lucrările de reabilitare vor putea fi terminate într-un timp atât de scurt. O estimare pentru 2018 sau 2019 e mai aproape de adevăr. Valoarea taxei nu a fost încă stabilită, ea va depinde de valoarea investițiilor și de intervalul de recuperare convenit de Companie cu firmele care vor concesiona lucrările. În prezent se plătește o singură taxă pe autostrăzile din România, pe Autostrada București-Constanța, la Cernavodă.
În fine, cei de la CNADNR fac precizarea că în privința afirmațiilor referitoare la momentul introducerii taxei, precum și a celor legate de estimări de costuri și alte aspecte care țin de structura financiară, tehnică și juridică a viitorului contract de concesiune, aceste aspecte sunt în discuție, urmând a fi adoptate soluțiile optime care să corespundă necesităților autorității contractante la finalul etapei de dialog cu candidații preselectați. Printre aspectele vizate în cadrul acestei proceduri se regăsește și evitarea dublei taxări a utilizatorului.  F.Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii