„Bratu şi-a luat gradaţia de merit pe… nemerit”

de | 24.02.2011 11:56 | Dezvaluiri

# Sunt acuzele pe care liderul de sindicat Adrian Voica le aduce  şeful învăţământului argeşean # Replica lui Bratu: „Sunt numai minciuni, Voica ar trebui să explice cum gestionează cotizaţii de 10-12 miliarde lei lunar”. Cu puţin timp în urmă, Jurnalul de Argeş publica un material despre blatul lui Gabriel Bratu, inspectorul şcolar general, cu postul soţiei lui Valeriu Tudor, şeful Inspectoratului de Cazane (ISCIR) şi colegul său din PDL.  Corina Tudor a fost titularizată în vara lui 2010 la Costeşti pentru ca imediat să fie detaşată la Piteşti. Urmare acestui articol, pe adresa redacţiei au sosit în cascadă mai multe mesaje care reclamă practicile nu tocmai ortodoxe ale şefului de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Două dintre aceste mesaje primite pe e-mail sunt mai mult decât elocvente:
# Doamna directoare a Grupului Şcolar Agricol Costeşti, Anca Maria, a falsificat împreună cu domnul Bratu Gabriel documentele şcolare trimise către ISJ Argeş cu privire la posturile aprobate a fi scoase la concurs. Acest post pe Economie nu a fost aprobat niciodată pentru a fi scos la concurs de Consiliul de administraţie şi nu a fost avizat nici de Consiliul profesoral al Grupului Şcolar Agricol Costeşti, pentru sesiunea de titularizări 2010. Drept răsplată, Anca Maria a fost susţinută pe funcţie, primind de curând şi delegaţie pentru continuitate pe postul de director al cărui contract expirase pe 22 decembrie.
# Dar despre şpăgile lui Bratu de ce nu vorbiţi? Despre gradaţiile de merit care s-au dat după bunul plac cu 1000 de euro bucata! 50% la partid, prin sponsorizare şi 50% în buzunarul său! Iulianei Drăghici, profesor la Casa Corpului Didactic din Piteşti, i s-au cerut banii pe faţă! Despre afacerile cu licitaţiile trucate la reabilitarea şcolilor în perioada 2006 – 2009, nu vede DNA-ul? Listele cu posturi falsificate la titularizare prin colaborarea cu Dragoş Vrânceanu (n.r. fost inspector pentru resurse umane)! Plicurile cu bani primite de la directori pentru a rămâne în funcţie? Calificative de nesatisfăcător şi satisfăcător date directorilor şi modificate în «Foarte bine» după ce s-a cotizat! Plagiatul tezei de doctorat, prin care a copiat cuvânt cu cuvânt cartea profesorului Murgulescu.

Iuliana Drăghici: “Mă puneţi într-o situaţie delicată, nu vreau să comentez”

Unul dintre numele pomenite în acest scandal este cel al Iulianei Drăghici, profesor metodist la Casa Corpului Didactic din Piteşti, care a refuzat să comenteze, dar nici nu a infirmat, informaţia noastră. “Mă puneţi într-o situaţie foarte delicată cu această întrebare (n.r. dacă i s-au cerut bani). Chiar nu vreau să comentez. Eu chiar cred în puterea presei şi un astfel de demers privind corupţia din sistem este de salutat. În acest moment, însă, nu mă aflu în postura de a comenta acest lucru sau de a mă implica într-o astfel de campanie. Ca şi cetăţean sunt de accord cu ceea ce faceţi şi sper să aveţi succes, dar personal, strict personal, sunt într-o situaţie delicată şi chiar nu vreau să comentez acest lucru. Sunt şi lucruri neplăcute şi lucruri OK, dar nu pot pune acum în balanţă. Vă rog să-mi înţelegeţi situaţia. Oricum, eu sunt de principiul că dacă nu iau nimic şi de la nimeni, nici nu e normal să dau ceva. Mai mult nu vă pot spune acum”.

Dragoş Vrânceanu: “Eu nu am nicio legătură cu ce face sau a făcut Bratu”

Alt nume important vehiculat în acest scandal este cel al lui Dragoş Vrânceanu, fost inspector pentru resurse umane în ISJ, care, la rândul său, se dezice de orice neregulă săvârşită alături de Gabriel Bratu: “În ceea ce mă priveşte, eu nu am condiţionat niciodată nimic de obţinerea unor sume de bani sau alte avantaje materiale. Gradaţiile de merit nici nu fac obiectul funcţiei pe care am ocupat-o eu. E posibil să se întâmple astfel de lucruri, dar eu nu am cunoştinţă de ele. Dacă aş mai fi fost acolo, probabil că v-aş fi putut găsi oameni care să confirme aşa ceva, dar eu am plecat din Inspectorat din 2009 şi nu vă mai pot ajuta. Oricum, nu vreau să mai am de-a face nici cu Bratu, nici cu ce face el”, a spus fostul inspector Dragoş Vrânceanu.

Adrian Voica: “Domnul Bratu şi-a acordat gradaţie de merit ilegal”

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Argeşean (SIPA) “Muntenia”, Adrian Voica, ne-a declarat că în privinţa gradaţiilor de merit “domnul Gabriel Bratu a comis prima neregulă atunci când şi-a acordat sieşi o astfel de gradaţie, deşi nu are dreptul, întrucât domnia sa nu este titular al învăţământului preuniversitar. Mai mult, la un moment dat, cei de la inspectorat au dublat listele cu aceste gradaţii. În sensul că iniţal s-a semnat o listă cu aproximativ 340 de cadre care urmau să primească aceste gradaţii iar la minister a ajuns o altă listă, fără nicio semnătură, dar cu un număr dublu de nume. Practic, Gabriel Bratu a dublat lista. Noi am făcut o sesizare la minister în acest sens, dar ministerul fiind al partidului de guvernământ, ca şi domnul Bratu, a trimis o comisie care l-a scos basma curată. Despre anumite sponsorizări mai mult sau mai puţin mascate am auzit şi eu, dar nu am o dovadă concretă. Dar, ştiţi şi dvs cum e, oamenii vorbesc, iar fum fără foc nu iese.”

Adrian Voica: “Inspectoratul foloseşte suplinitorii ca masă de manevră”

“Legat de titularizări aş vrea să vă spun un lucru foarte interesant şi anume că, în 2010, s-au scos la titularizare doar 14 posturi în condiţiile în care în Argeş sunt peste 2200 de suplinitori. Merg mai departe şi afirm că se menţine acest număr mare de suplinitori pentru că aceştia sunt foarte uşor de şantajat şi manipulat. Anul trecut, când profesorii au ameninţat că nu intră la examenul de Bacalaureat, suplinitorii au fost chemaţi şi li s-a spus că, dacă mai vor ore, să intre ei la examen. Legat de cazul de la Costeşti, cu titularizarea şi detaşarea doamnei Tudor, pot să vă spun că pentru a doua chestiune, cea cu detaşarea, există prevedere legală care permite aşa ceva. Că toţi cei implicaţi sunt de la PDL, asta vă las pe dumneavoastră să trageţi concluziile”, a mai declarat liderul Adrian Voica

Gabriel Bratu: “Nu este nimic adevărat, sunt numai minciuni”

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, Gabriel Bratu, dezminte aceste infomaţii, afirmând că: “sunt numai minciuni, nu este nimic adevărat. Dacă cineva are astfel de informaţii să vină să le probeze, nu să le dea sub anonimat pe internet. Nu s-au dat niciun fel de bani, nici pentru gradaţii, nici pentru altceva. Legat de gradaţia mea de merit, ar fi bine să ştiţi că domnul Voica este cel care nu ar trebui să primească aşa ceva pentru că are derogare de la program, adică nu susţine ore. În concluzie, nu-şi justifică aceşti bani, dar noi, animaţi de un puternic sentiment de silă, i-am dat gradaţia ca să scăpăm de el. Eu am dreptul la gradaţie pentru că am ore în preuniversitar, el nu, dar în loc să fim parteneri de dialog social, Voica preferă altceva. Tot el ne-a făcut şi sesizare la minister şi am avut Corpul de Control pe capul nostru cu ţinte precise, pe anumite dosare, dar s-a găsit că totul este în regulă. Cine spune că Bratu a cerut bani pentru el sau pentru PDL minte şi trebuie să probeze aceste afirmaţii, altfel nu au nicio valoare decât, cel mult, cea de calomnie. Tot ce vi s-a spus este fals şi legat de profesori, şi de directori, şi de licitaţii, şi de doctorat şi de tot. Poate Voica ar trebui să dea socoteală despre cum gestionază lunar 10-12 miliarde de lei vechi, bani din cotizaţiile oamenilor care sunt membri în sindicatul său.”

Gabriel Bratu: “Şi PSD a procedat la fel şi a titularizat-o, la limita legii, pe soţia lui Iustin Dejanu”

Referitor la suspiciunile privind titularizarea soţiei pedelistului Vali Tudor, Gabriel Bratu invocă precedentul PSD: “Titularizarea doamnei Tudor s-a făcut pe un post care mai fusese scos la concurs şi în anii trecuţi (n.r. pe site-ul ISJ nu apare acest lucru) şi în condiţiile legii, iar detaşarea i-am acordat-o la fel cum am făcut-o şi pentru alţi peste 80 de profesori. Doar întâmplarea, pura coincidenţă, face ca eu,  soţul ei şi directoarea liceului să fim la PDL, dar asta nu a influenţat cu nimic lucrurile. Până la urmă, şi PSD-ul, când a fost la conducerea ISJ, a titularizat-o pe soţia lui Iustin Dejanu la limita legii pe postul de la Curtea de Argeş, unde a fost suplinitoare peste 20 de ani. Atunci subiectele au fost făcute de directorul doamnei Dejanu şi tot directorul a şi corectat lucrarea doamnei şi nu a mai zis nimeni nimic. Acum, dacă cineva se titularizează, înseamnă că PDL şi Bratu fac manevre. Nu e corect”.
(Florin Silvestru)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed