Web Analytics

„Brânză” Jr. a fost achitat în dosarul de braconaj, dar trimis în judecată în dosarul de evaziune

de | 4.01.2017 18:06 | Dezvăluiri

# Decizia Judecătoriei Pitești privind dosarul de braconaj a fost atacată cu apel de Parchet # Interceptările din dosarul de braconaj, realizat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, au fost infirmate de magistraţii Judecătoriei Piteşti

În urma finalizării dosarului „Cheresteaua 1”, în care sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală 14 persoane, respectiv doi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, din care fac parte membrii clanului „Brânză”, în frunte cu Ion Andrei, și mai mulţi angajați de la Ocolul Silvic Valea Oltului, s-a disjuns în anul 2014 un alt dosar în care era cercetat pentru braconaj Daniel Ionuț Andrei, băiatul lui „Brânză”. Daniel Andrei a picat pe interceptările telefonice autorizate din dosarul de evaziune fiscală și tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național în care era urmărit atât tatăl său, ca patron al firmei Andris, cât și el, în calitate de director al aceleiași firme. Alături de fiul acestuia, mai erau trimişi în judecată pentru braconaj Marius Nițu, naşul său  Dinică Florin, zis „Rică”, muncitor la firma Andris, Marinca Constantin Cristian, zis „Duți”, Bărbărie Mihai Daniel și Petruţ Gheorghe Păduraru. Cei şase au fost trimişi în judecată în anul 2014 prin rechizitoriul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. La doi ani şi jumătate de la trimiterea în judecată, Judecătoria Piteşti s-a pronunţat în dosarul de braconaj al băiatului lui „Brânză”. Prima instanţă a decis achitarea celor şase inculpaţi în luna iulie 2016, după ce au infirmat stenogramele, iar Parchetul şi Regia Naţională a pădurilor Romsilva prin Direcţia Silvică Argeş au făcut apel la decizie.

În rechizitoriul procurorilor, Daniel Andrei povesteşte cu lux de amănunte cum a vânat o căprioară de 120 de kg

În rechizitoriul procurorilor de la Parchetul Tribunalului Argeş se arată că polițiștii de la Investigarea Fraudelor, conduși de comisarul-șef Gabriel Gherghe, s-au sesizat din oficiu după ce, din interceptările telefonice din dosarul defrișărilor ilegale, au prins de veste că fiul patronului de la SC Andris a organizat o haiducie cu împușcături în zona Cumpăna, pe Transfăgărășan. În limbaj judiciar, fapta s-a tradus imediat într-o infracțiune de braconaj. Jurnalul de Argeş vă preciza, în 2014, amănunte şi stenograme din rechizitoriul Parchetului din care reieşea că organizatorul vânătorii ilegale de la Cumpăna a fost chiar Daniel Andrei, fiul lui „Brânză” cel care s-a ocupat de punerea la punct a tuturor detaliilor. Vânătoarea a fost stabilită să aibă loc în noaptea de 26/27 octombrie 2012. În cursul zilei de 26, Daniel Ionuț Andrei l-a contactat pe nașul său, Marius Nițu, căruia i-ar fi spus „vezi, la șase să nu-ți faci program că mergem acolo… la șase fix”. După ce echipa de vânătoare a fost formată, aceştia s-au deplasat în zona Cumpăna, comuna Arefu, cu două autoturisme, cu scopul de a vâna, așa cum a reieșit din convorbirile lor telefonice consemnate de Parchet. „Mă duc eu, poate sare și ceva p-acolo!”, îi spusese Daniel Andrei lui „Rică”, după ce acesta i-ar fi spus că, în aceeași zonă, în urmă cu o zi „era vreo 15 porci”. Mai mult, din discuţiile telefonice avute de inculpaţi, a reieşit faptul că „vânătorii” s-au întors de la vânat la 1 noaptea. Daniel Andrei a povestit prin telefon, în aceeași noapte, cum a decurs vânătoarea. Din convorbirea interceptată reiese că Daniel, fiul patronului de la „Andris”, ar fi împușcat o căprioară (ciută), pe care a fost nevoit să o abandoneze acolo, până a doua zi (când intenționau să o tranșeze), pentru că n-au putut nici măcar să o miște de pe loc.

Avocatul Bogdan Dorcea:  „Nu au avut probe directe, numai circumstanţiale”

Cu toate acestea, toate probele procurorilor au fost respinse de către judecător. Avocatul Bogdan Dorcea, apărătorul lui Daniel Andrei, fiul lui Brânză, ne-a declarat: „Clientul meu a fost achitat. O să pot să stau mai pe larg de vorbă când rămâne definitivă hotărârea. Deocamdată, suntem în faza de apel. A fost achitat pentru că au fost anulate probe prin noua procedură de cameră preliminară. Nu au avut probe directe, numai circumstanţiale. Au fost anulate şi interceptările pentru încălcări grave, nu numai pe decizia 51 a CCR, ci şi pe articolul 91 din Codul de procedură penală”. Tot avocatul Bogdan Dorcea îi reprezintă pe cei din familia Andrei şi în dosarul „Cheresteaua 1”. În rechizitoriu, procurorii au constatat că animalul care ar fi fost braconat era o căprioară, care, potrivit estimărilor, cântărea cca. 120 de kilograme. În dosar se mai arată că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș a comunicat Parchetului că „valoarea de despăgubire pentru un exemplar femelă de cerb (ciută), care poate avea o greutate de cca. 110 – 130 kg, este de 6.000 euro”, cum a fost cea în cazul de faţă, sumă cu care aceasta s-a și constituit ca parte civilă în dosar. Totuşi instanţa în urma achitării învinuiţilor a respins „acţiunea civilă a părţii civile Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Argeş ca nefondată”.

Lui Daniel Andrei i s-a restituit puşca de vânătoare şi SUV-ul Toyota Land Cruiser

Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arges, în dosarul de braconaj au fost indisponibilizate două autoturisme, Toyota Land Cruiser a lui Andrei și Land Rover-ul Freelander al lui Bărbărie, puse sub sechestru asigurător, dar și o pușcă de vânătoare cu glonț, cu lunetă atașată, marca Bennelli Argo, aparținând lui Daniel Andrei, în vederea confiscării speciale. În urma achitării învinuiţilor, Judecătoria Piteşti a dispus şi restituirea bunurilor menţionate către proprietari.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului: „S-a declarat apel”

Despre achitarea dosarului, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, procuror Iolanda Drăguţ ne-a precizat: „Decizia este doar a instanţei. Ea este cea care hotărăşte. Nu putem să facem alte afirmaţii. S-au făcut demersurile conform dispoziţiilor legale. S-a declarat apel”.

Brânză Jr. a fost cercetat şi pentru deţinere de armă fără drept

Timp de o aproximativ o lună de zile fiul lui Brânză a avut în deţinere două arme fără să-şi reînnoiască permisul. În urma cercetărilor, procurorii au decis clasarea dosarului de uz de armă fără drept. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş au cerut confiscarea specială a celor două arme ale lui Daniel Andrei: o armă de vânătoare cu glonţ marca Benelli Argo şi o armă de auto apărare cu bilă şi gaz marca Mauser seria R. Tribunalul Argeş a decis pe 8 decembrie să respingă ca nefondată contestaţia formulată de Parchet, astfel că băiatul lui „Brânză” şi-a primit armele înapoi, acesta având permisul valabil, după ce pe timpul cercetării pentru uz de armă letală fără drept nu i s-a anulat respectivul act.
Material realizat de Alex Vlaicu

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii