# Adevărul dincolo de gâlceava întreţinută şi provocată din zona Muscel
Discuțiile privind trecerea a două fonduri de vânătoare din zona Muscel în administrarea Fundației Conservation Carpathia au provocat nemulțumirea membrilor vânători din Câmpulung ai AJVPS Argeș, care au început să facă presiuni media în sensul întreruperii discuțiilor cu fundația condusă de Cristoph Promberger.
Negocierile privind încheierea unui contract de asociere în participațiune ajunseseră în fază avansată, parteneriatul fiind deja votat de 9 dintre cei 11 membrii ai Consiliului de Administrație al AJVPS (cu două abțineri, respectiv cele ale fostului prefect Mihai Oprescu și președintelui Filip Georgescu, din motive politice, se pare, având în vedere că cei doi sunt social democrați și cunoscută fiind apropierea neamțului Cristoph de șeful statului, Klaus Iohanis).
Ba chiar a fost creionat chiar și un draft al înțelegerii pentru că, în data de 29 februarie, într-o adresă semnată de directorul executiv al FCC, Christoph Promberger, să se vorbească despre poziția finanțatorilor și despre rediscutarea și reanalizarea propunerilor la o dată ulterioară. Asta însă, pentru conducerea AJVPS Argeș sună a stand by și înseamnă, implicit, pierderea unor sume deloc neglijabile având în vedere că este vorba despre peste 75.000 de euro anual, în condițiile în care vistieria asociației nu mai stă chiar pe roze, ca odinioară. Pe de altă parte, vânătorii invocă interese ascunse ale fundației și faptul că aceasta a amplasat deja bariere pentru a limita accesul în zonă. O altă parte a vânătorilor spune însă că zona Câmpulung este cea mai vizată de braconieri (ale căror dosare zac prin sertarele procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung), interesul real fiind ca aceștia să nu fie deranjați de eventualele și justificatele metode de protecție pe care fundația, care dispune și de finanțare, le-ar putea lua iar camerele de luat vedere ar putea împânzi pădurile…
Directorul AJVPS Argeş, Constantin Istrătescu: „Asociația Vânătorilor și Pescarilor Argeș a avut de pierdut prin nesemnarea contractului cu Fundația Conservation Carpathia”
„FCC a avut inițiativa de a propune Asociației în scopul păstrării și gestionării durabile a speciilor emblematice de faună sălbatică din Argeș. Mai exact, este vorba despre Fondul 18 Râul Târgului și 20 de la Stoenești, în calitatea lor de cel mai mare proprietar al pădurilor din zona Muscelului. Am luat în discuție în cadrul Consiliului propunerea iar Consiliul a constituit o comisie care să negocieze un contract de asociere în participațiune. Ei (cei de la Fundația Conservation Carpathia) au venit cu propunerea ca pentru pierderile pe care le înregistrăm și pentru a contribui la creșterea efectivelor de vânat de pe cele două terenuri să vină cu echivalentul în lei a 75.000 de euro, inclusiv TVA. Ce trebuie să facem noi, în schimb?! S-a acceptat de comisie să nu se împuște cerbi carpatini și capre negre cunoscând că efectivele sunt reduse pe aceste terenuri, fapt pentru care nici nu ni s-a dat cotă să împușcăm în ultimii 7 ani. De asemenea, s-a mai hotărât ca din speciile protejate ca urs, lup, râs și pisică sălbatică să le protejăm în continuare și să împușcăm doar în cazul în care produc pagube și deranjează populația. Restul speciilor se pot împușca ca și până acum. Ne-am luat angajamentul să constituim anumite zone de liniște, cu precădere pe proprietățiile FCC, unde, într-adevăr, nu se vânează nicio specie, ba din contră, dacă e necesar, le mai și hrănim vara. Colegii vânători din zona Câmpulung au indus lumea în eroare afirmând că AJVPS cedează fondurile de vânătoare în favoarea neamțului Cristoph. Ceea ce vreau să vă spun este că, din cauza scandalului pe care l-au produs, Consiliul Asociației a constatat că a pierdut, în 2015 și 2016, câte 75.000 de euro pe an prin nesemnarea contractului cu FCC.”
Preşedintele executiv al FCC, Cristoph Promberger: „Acum plec pentru o perioadă în Germania, însă când mă întorc voi sta de vorbă cu vânătorii din Câmpulung”
„Noi facem un parteneriat în care unele specii de animale vor fi protejate. Nu vorbesc neapărat de capre negre pentru că, oricum, capre negre nu se mai pot împușca pentru că ministerul a făcut un moratoriu prin care caprele negre în toată zona Iezer-Păpușa nu se mai pot împușca pentru că efectivele mai sunt la circa 20% din ce ar trebui să fie și trebuie să fie protejate. Cu urșii și cu cerbii, noi am făcut niște studii cinegetice în care am analizat pe animale, împreună cu o universitate din Liubliana, cu profesori specializați pe acest domeniu. Ei fac monitorizare pentru lupi și urși în Slovenia și în Croația, adică vorbim de o instituție renumită în domeniu. Împreună am făcut un studiu și cu fondul nostru, care se învecinează cu fondul de la Lerești și concluzia ar fi că efectivele sunt cu mult mai puține decât se raportează la evaluare. Noi am propus ca AJVPS Argeș să se oblige să nu mai împuște animalele care sunt în pericol iar noi, ca fundație, ne obligăm ca ei să nu aibă probleme financiare din această cauză. Astea au fost discuțiile până acum și Consiliul de Administrație, că acolo nu este vorba de Istrătescu, este vorba de un consiliu de administrație, au înțeles și au fost de acord cu acest tip de parteneriat și vor să intre în discuții mai amănunțite cu noi. Acum, în legătură cu ce «reclamă» fac acești oameni din Câmpulung, este ceva care nu are nicio legătură cu realitatea. Ei spun că noi am pus barierele să nu mai intre turiști, că nu se mai poate să se pășuneze acolo…Nu este nimic adevărat pentru că majoritatea dintre barierele puse acolo sunt puse de Romsilva și este pentru că, pe de o parte, Codul Silvic prevede că nu poate să meargă oricine cu mașini pe drumurile forestiere și în același timp noi avem, în zona respectivă, pe Brănești și pe Lerești, anumite probleme cu oameni care intră în pădure și fură lemne de acolo. Ne-au stricat barierele și au intrat, nu mai știu câte zeci de contravenții sunt. Dar de vânat se va vâna în continuare, bineînțeles în anumite condiții – pentru că noi suntem o fundație de protecție a naturii dar care dorește și dezvoltarea zonei. Nici vorbă să ne opunem turismului, dimpotrivă, îl încurajăm și pentru asta avem anumite proiecte printre care și înființarea de observatoare pentru turiști ca aceștia să poată urmări viața și comportamentul animalelor în sălbăticie. De altfel, am derulat și cursuri pentru ghizi care le vor sta la dispoziție proprietarilor de pensiuni din zonă… Nu, în niciun caz nu avem de gând să ne retragem din acest parteneriat, însă acum plec pentru o perioadă în Germania iar când mă întorc intenționez să am o întâlnire cu vânătorii din Câmpulung pentru a vedea care sunt solicitările dumnealor.”
Alina Crângeanu
0 Comentarii