Web Analytics

Bombă! Există un aparat de testat Covid la Spitalul Leordeni, dar nu poate fi folosit

de | 23.04.2020 13:36 | Dezvăluiri

# Marian Clipici (foto), director Spital Leordeni: „Dacă se constatau oportunitatea și respectarea circuitelor, nu ne dădeam înlături de la a face aceste teste” # Sorina Honțaru, fost director DSP Argeș: „Deocamdată, nu poate fi folosit aparatul” # Prefectul Emanuel Soare: „Kit-urile de testare pentru acest tip de aparat, fiind foarte vechi, sunt foarte greu de găsit, ar fi foarte costisitoare” # Dan Manu, președintele Consiliului Județean: „Aparatul nu este în exclusivitate dat pentru COVID, dovadă că aceste aparate sunt de ani buni în România”

La Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni există un aparat care testează pacienții cu tuberculoză, dar care poate realiza și teste COVID-19, însă autoritățile nu îl folosesc pentru identificarea noului coronavirus. Pentru punerea în funcțiune a acestui aparat, numit GeneXpert, era necesar să fie achiziționate kit-uri speciale. Demersurile de achiziționare a kit-urilor necesare funcționării aparatului nu au fost continuate din cauza mai multor motive, explicate de directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Leordeni, Marian Clipici.
Am luat legătura și cu prefectul, președintele CJ Argeș și directoarea DSP pentru a ne explica de ce nu a fost folosit aparatul de la Leordeni. Asta și în contextul în care numărul pacienților diagnosticați cu noul coronavirus crește pe zi ce trece și există un singur aparat de testat COVID în Argeș, amplasat la Spitalul Mioveni, plătit integral de omul de afaceri Gheorghe Văsâi.

În 2017, mai multe unități PNF din țară au primit aparate GeneXpert prin intermediul Institutului „Marius Nasta”. Aceste aparate sunt folosite de către spitalele PNF pentru depistarea tuberculozei. La Spitalul Leordeni există un singur astfel de aparat. Pe 31 martie a.c., Institutul „Marius Nasta” a trimis o înștiințare Spitalului din Leordeni, înregistrată pe 1 aprilie. „Am fost informați că avem acordul utilizării acestor aparate pentru identificarea Sars-Cov 2”, ne-a declarat Marian Clipici, directorul Spitalului Leordeni. Acesta ne-a explicat, însă, că pentru a utiliza aparatul din dotarea spitalului pentru a detecta COVID sunt necesare niște kit-uri aferente.
„Tot în adresă, am fost înștiințați că achiziționarea de kit-uri pentru teste nu intră în atribuțiile Institutului «Marius Nasta», corect. În urma acestei adrese, noi am informat atât conducerea CJ, cât și conducerea DSP Argeș și am luat legătura cu furnizorul acestor aparate GeneExpert în România, prin intermediul căruia putem achiziționa aceste kit-uri. Am cerut o ofertă celor de la Biomedica și am primit una în care scria că un singur test costă 240 lei fără TVA sau 285 lei cu TVA inclusă. Tot în această ofertă, termenul de livrare a acestor kit-uri ar fi de circa 4-6 săptămâni de la emiterea comenzii. Aceste kit-uri pentru aparatele GeneXpert care testează tuberculoza – ne-am interesat la mai multe spitale din țară – nu se găsesc la ora actuală în toată Europa. Deci, aceste kit-uri se fac în Statele Unite, pentru că aparatul este făcut în Statele Unite. Tot în discuțiile avute cu furnizorul, în circa 4-6 săptămâni ar veni testele, în principiu, în Europa. Câte teste ar veni pentru România nu se știe”, a spus Marian Clipici.

Directorul Spitalului Leordeni: „Aparatul acesta, dacă ai avea tot sistemul pus la punct, ar face 8 teste într-o oră și jumătate”

În urma răspunsurilor primite de la furnizor, conducerea Spitalului Leordeni a făcut o altă adresă către DSP, în care a adus la cunoștință cât ar costa un kit, în cât timp ar veni aceste kit-uri, câte teste ar face aparatul și a specificat că, pentru detectarea virusului cu aparatul GeneXpert, trebuie modificat circuitul existent al laboratorului spitalului și creat un nou circuit, cu spații destul de largi, pentru a nu periclita sănătatea celor care efectuează aceste teste.
„De asemenea, am revenit cu o altă adresă la DSP (DSP fiind reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu și ei aprobă circuite), în care le solicitam consultanță privind circuitul laboratorului unde se va desfașura activitatea de identificare a Sars-Cov2, pentru a fi aprobat, ca să demarăm efectuarea acestor teste, cu rugămintea de a ne trimite un specialist de la DSP, precum și suma necesară pentru achiziționarea a ceea ce ar mai fi necesar pentru a funcționa acest aparat (hotă flux laminar microbiologică clasa II, 2 lămpi UV mobile de 30 W, un frigider pentru păstrarea probelor și resursă umană, n.red.). Laboratorul de la Spitalul Leordeni nu-și poate opri circuitul pentru cei cu tuberculoză. Trebuia să funcționăm în paralel. Tot în adresă am cerut un biolog specialist. Aparatul acesta (GeneXpert, n.red.), dacă ai avea tot sistemul pus la punct, ar face 8 teste pe oră, dar mai există și un timp de dezinfectare a recipientelor, deci 8 teste/într-o oră jumătate. Nu este un PCR, acesta face multe teste pe oră”, a mai explicat directorul Marian Clipici.
Joi, 9 aprilie, în urma corespondenței dintre spital și DSP, la Leordeni s-a deplasat directorul adjunct al DSP Argeș, dr. epidemiolog Adrian Stoica, șef Compartiment Supraveghere Epidemiologie Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Argeș, pentru a analiza utilizarea aparatului GeneXpert pentru identificarea Sars-Cov2 și modificarea laboratorului de la Spitalul Leordeni.
„În urma evaluării tuturor documentelor puse la dispoziție, a vizitei în teren, ca să vadă laboratorul existent și circuitele pe care le-am putea face ulterior, DSP a rămas să analizeze oprtunitatea acestui aparat. Pe lângă testele propriu-zise, trebuia pregătit tot circuitul și făcute modificări legate de laborator, camere. Chiar astăzi (13 aprilie, n.red.) am primit răspunsul de la DSP, semnat de dr. Stoica și dr. Honțaru: «În urma evaluării în teren, făcute în prezența dr. Brojboiu Mihaela, șefa de laborator, s-a constatat că spațiul disponibil al laboratorului nu permite organziarea unui compartiment de diagnostic molecular în conformaitate cu prevederile Ordinului Ministerului Sănătății 1301/2007 pentru detecția ARN Sars-Cov prin teste rapide Real Time PCR». În urma răspunsului primit, am înștiințat și conducerea CJ, ca să știe toată lumea. Dacă se constatau oportunitatea și respectarea circuitelor exact cum a spus și DSP, nu ne dădeam în lături de la a face aceste teste”, a încheiat Marian Clipici.
În plus, în urmă cu două săptămâni, pacienții cu TBC de la Spitalul din Valea Iașului, tot spital de PNF, au fost transferați către Spitalul Leordeni, pentru că spitalul din Valea Iașului a fost declarat spital suport pentru COVID, ne-a mai dspus directorul Clipici.

Prefectul Emanuel Soare: „Rămâne problema specialiștilor care pot lucra pe aceste aparate”

În urmă cu două săptămâni, Instituția Prefectului a aflat de existența acestui aparat de la Spitalul Leordeni, pe care, în general, spitalele de TBC îl au și pe care îl folosesc pentru activitatea lor specifică.
„Din investigațiile noastre, a reieșit faptul că testele, kit-urile de testare pentru acest tip de aparat, fiind foarte vechi, sunt foarte greu de găsit, ar fi foarte costisitoare și, oricum, viteza de procesare a acestor teste, dacă s-ar investi bani în ele, nu ar fi una eficientă. Problema cu PCR-ul este că tehnologia a avansat atât de mult, încât, dacă aparatele sunt de un an, doi, trei, deja aproape că nu pot fi folosite, având în vedere costurile foarte mari ale kit-urilor de testare și că nu mai există furnizori, pentru că ei nu se mai concentrează pe furnizarea de teste pentru aparatele mai vechi. Aceasta este problema în acest moment cu aparatul de la Leordeni. Din ancheta pe care a făcut-o DSP și din investigațiile lor așa a reieșit, că sunt foarte scumpe și nu merită o investiție în asemenea program. Nu știu ce au mai făcut cei de la spital, dacă au dat comanda, dacă au continuat. Pe noi nu ne-au anunțat dacă vor mai face ceva în sensul acesta. Și noi am aflat de existența acestui aparat și de faptul că poate fi folosit pentru testare COVID odată cu dumnealor, cei de la spital. Au fost informați pe linie ierarhică, ei au trimis către noi și DSP, care a pornit investigația și ne-a comunicat lucrurile pe care vi le-am spus”, ne-a informat prefectul Emanuel Soare.
Prefectul a atras atenția asupra unei alte probleme existente în județ, numărul redus de specialiști care pot lucra cu aceste aparate.
„Să spunem că s-ar rezolva problema cu aparatele, că s-ar găsi echipamentele auxiliare, kit-urile de testare, rămâne problema specialiștilor care pot lucra pe aceste aparate. La nivelul județului Argeș sunt foarte puțini. La un moment dat, era o singură persoană la nivelul județului Argeș cu toate acreditările necesare și mai sunt, în acest moment, 2 sau 3 persoane în proces de formare. Ei trebuie să meargă la Institutul «Balș» să se formeze sau la alte centre care au deja aparate, pentru a vedea efectiv cum lucrează, și sunt foarte puțini. Ei se caută la nivelul întregului județ. În mod normal, ei sunt specialiști în microbiologie”.

Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş: „Nu se pune problema acestei operaţiuni medicale”

Și explicația președintelui CJ Argeș, Dan Manu, a coincis cu argumentele celorlalte autorități. „În acest moment, nu se pune problema acestei operațiuni medicale, pentru că aparatul nu este în exclusivitate dat pentru COVID, dovadă că aceste aparate sunt de ani buni în România. Din informațiile scrise, luate și de la DSP și de la Leordeni, când încă Leordeniul era în autoritatea noastră, acest aparat, teoretic, poate funcționa după achiziționarea kit-urilor care sunt necesare acestui aparat și aceste achiziții de kit-uri vin în Europa în 4-6 săptămâni, deci urmează alte proceduri de achiziție după”. Pentru mai multe informații, Dan Manu ne-a îndrumat spre DSP, care are acum autoritate deplină asupra Spitalului Leordeni.

Sorina Honţaru, fost director DSP: „Lucrează puţine probe pe oră şi necesită şi foarte multe modificări”

„Deocamdată, nu poate fi folosit, pentru că nu au nici circuitele funcționale, plus că testele pentru acel aparat vin în aproximativ o lună, deci este foarte târziu. În schimb, sunt în procedura de achiziții aparate pentru alte unități. Mioveniul deja a primit un aparat și se va pune în funcțiune în curând și s-a finalizat procedura de licitație pentru Spitalul Județean”. Fosta directoare de la DSP ne-a mai informat că aparatul de la Leordeni este diferit față de cel special creat pentru COVID și „lucrează și puține probe pe oră și necesită și foarte multe modificări ca să facem spațiile de acolo specifice Covid”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

2 Comentarii

  1. – Asa ceva mai rar, de rasu’ curcilor ; Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista !

  2. … ” In gara la Leordeni ma-ntalnii cu mandra ieri ” , dar ghinion / nu avea toate ustensilele !