Web Analytics
scris luni, 19.02.2024

Bolnavii de epilepsie nu găsesc medicamente. Medic: “Este absolut rușinos că nu găsim medicamente care ar trebui să fie pe raft”

Fondatorul și coordonatorului rețelei Telemedicină în Epilepsie din România, dr. Bogdan Florea spune că pacienții săi nu găsesc medicamentele necesare, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.

Bolnavii de epilepsie nu găsesc medicamente. Medic: “Este absolut rușinos că nu găsim medicamente care ar trebui să fie pe raft”

Citește și: A murit o figură legendară a Televiziunii Române

Acesta a precizat că, deși medicamentele sunt descoperiri vechi, iar cele de bază nu sunt costisitoare, ele sunt greu de găsit pe rafturile farmaciilor, motiv pentru care pacienții sunt nevoiți să apeleze la țările învecinate:

„Este absolut rușinos că nu găsim medicamente care ar trebui să fie pe raft. (…) Vorbim de medicamente de 30-40 de ani. Pacienții nu vocalizează, medicii nu pot să spună nimic, și atunci o ținem așa. Se duc pacienții să-și caute de leac prin Republica Moldova sau prin Bulgaria sau prin țările vecine. E anormal”, spune medicul.

Terapia medicamentoasă este folosită în majoritatea cazurilor de epilepsie. Există varianta operației pe creier, care se realizează la București, dar se aplică doar în cazurile în care toate celelalte opțiuni de tratament au fost epuizate, a explicat dr. Bogdan Florea.

„Nu-i ușor, procedura se face după ce verifici cu două zecimale unde e focarul generator de crize, cu niște electrozi de profunzime, care e o procedură extrem de cronofagă, se stă șapte zile internat cu niște electrozi cu totul speciali implantați, ca să-i spui neurochirurgului care zonă anatomică ar trebui îndepărtată, fără să lași pacientul cu deficite motorii sau senzitive”, spune Florea.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *