Web Analytics
scris miercuri, 10.04.2024

Bolnavi şi… bolnavi. Rebegiţii şi săracii Europei

Chiar dacă în ultimii ani efectul de seră este dincolo de orice dubiu, sperata căldură benefică pentru oase, articulații și somn fără coșmaruri în care-l visează pe Moș Gerilă de la Kremlin, ce și-a propus să bage Europa în frig, încă n-a fost resimțită de români. În multe locuri din țară s-a dormit în treninguri, cu fesuri pe cap și cu ciorapi în picioare. Au apărut viroze rebele și s-a cheltuit pe medicamente mai mult decât dacă lumea s-ar fi îndurat să pună un radiator în priză. Nu știu cum se descurcă iarna alte popoare din zona temperată a Europei, dar la noi trendul a rămas ca pe vremea lui Ceaușescu. Mereu rebegiți de frig, românii trec la izmene de pe la sfârșitul lui septembrie până spre începutul lui aprilie. Nu fac așa doar țăranii. În schimb, toată iarna adolescenții nu renunță la adidași.

Bolnavi şi… bolnavi. Rebegiţii şi săracii Europei

La cabinetul în care consult de câteva decenii, în momentul în care sunt rugați să se dezbrace, orășeni arătoși, funcționari și pensionari au izmene la purtător, uneori din alea chinezești vechi, izinite și tocite de atâta purtare. În toiul iernii am văzut la cabinet și țărănci vârstnice purtând pe sub pantaloni de trening flaușați izmene bărbătești.
Asta-i România reală, țara lui Cătălin Botezatu, fără sclipici și ifose, fără Andreea Marin, Anna Lesko sau Gigi Becali. Prea multă lume trăiește greu și în sărăcie, iar incidența alcoolismului și cea a delincvenței nu-s de mirare.
Îmi spunea recent astă-iarnă un biet țăran înfofolit în izmene și rânduri succesive de pulovere vechi că nu se teme de moarte, ci de costurile unei înmormântări: „Lumea stă pe la porți și așteaptă să se dea drumul la pomană. Se începe cu mezel și brânză, se ajunge la fripturi, cozonac și cafea. Popa, ăla care trage clopotele și groparii îți ia milioane. Vai de familia mortului!”
Dr. Viorel Pătraşcu

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Sfatul doctorului „de la piele”

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Goana după rating

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...