Web Analytics
scris miercuri, 21.08.2024

Bolnavi şi… bolnavi. Povestiri care ar putea fi adevărate

Timp de 14 ani am fost colaborator permanent semnând o rubrică în „Viața Medicală”, săptămânalul prestigios al corpului medical românesc. Nu cu mult timp în urmă am primit prin poștă o carte semnată de doctorul Mihail Mihailide, un senior și un adevărat lord al presei, fiind ani de zile redactorul șef al săptămânalului.

Bolnavi şi… bolnavi. Povestiri care ar putea fi adevărate

În carte sunt multe capitole care țin de Istoria Medicinei. Într-unul dintre ele am găsit date despre dieta, bolile și amorurile nenumărate ale lui Ludovic al XIV-lea, supranumit Regele Soare, care declara: „Statul sunt eu”. S-a născut în 1638 și a fost desemnat rege la vârsta de 5 ani.
Nu a fost prea inteligent și nici foarte instruit. Brava decența și morala, dar își afișa amorurile și paternitățile adulterine. A avut multe amante și trei rânduri de copii. S-a urcat la cer în 1715. A fost un gurmand insațiabil, care, probabil, a suferit de gută și de boli cardiace.

Cina singur în camera sa de la Versailles, unde, pe o masă din fața ferestrelor, i se aduceau, rând pe rând, cantități enorme de mâncăruri: supe și ciorbe preparate din claponi bătrâni, pui de porumbel, creste de cocoș și „mure” de vițel (probabil, structuri limfatice); ciorbele se repetau: claponi și prepelițe. Urmau potârnichi pe varză; un sfert de vițel de 20 kg, fript; plăcinte din câte 12 porumbei, 6 pui de găină tocați; curcani fripți, pui grași de găină cu trufe și iarăși fripturi.
La aperitive, care se consumau și între feluri, cârnați, pateu de ficat cu trufe, carne fiartă de vită, feliată și servită cu ceapă. Desertul era compus din ligheane de fructe crude, tăvi uriașe de prăjituri uscate și boluri cu compoturi.
Dr. Viorel Pătraşcu

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. La 35 de ani după decembrie ’89

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Prea rău, prea ca la ţară

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...