Web Analytics
scris miercuri, 13.03.2024

Bolnavi şi… bolnavi. Este sănătatea o problemă de siguranţă naţională?

De câteva decenii parcă mă lupt cu morile de vânt. Prin tot ceea ce fac la cabinet, moderând o emisiune de televiziune în fiecare duminică, în presă, am vrut ca, absolut pro bono, să contribui la ieșirea unui număr exagerat de mare de conaționali din ignoranță, stupizenie, căpoșenie și credulitate proverbială. Nenorocirea este că, în România, mulți dintre cei care n-au ales să-și ia lumea în cap plecând peste granițele atâta amar de vreme ferecate au tendința nu doar să-și dea cu părerea despre orice, ci să se transforme în pârâți formatori de opinie pe conturile de socializare, în presă, prin studiourile de televiziune și la mitinguri cu urlete, vuvuzele, drapele și alte teribilisme.

Bolnavi şi… bolnavi. Este sănătatea o problemă de siguranţă naţională?

Ca medic și publicist, dar și ca român neangajat politic, am o nelămurire: este sănătatea acestui neam o problemă de siguranță națională? Dacă da, cine se implică să nu mai asistăm la difuzarea reclamelor televizate la medicamente pentru un popor credul și suferind de multiple comorbidități, ce necesită nu tratamente după ureche și empirisme tembele, ci consultul unor doctori cu expertiză în domeniu? Că nu suntem o țară bananieră!
Apoi, curentul antivaccinist pentru rujeolă și Covid se va extinde, afectând periculos programul național de vaccinare, care de multe decenii și-a probat utilitatea. Ce for poate stopa în extremis acest pericol care ne paște? În țări din Europa de Vest s-au luat măsuri împotriva celor ce promovează idei nemedicale fără dovezi științifice. Medicul Andrew Jeremy Wakefield, susținând că vaccinul antirujeolic provoacă autism, a fost exclus pe viață din British General Medical Council și nu a mai putut profesa. La noi, cred că numai o decizie a Consiliului Național de Apărare a Țării ar putea face ordine în problema sănătății.
Dr. Viorel Pătraşcu

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Dezlegare la ţuică

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. „Soartă ca a mea să nu aibă nimenea!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *