Web Analytics

Bolnavi şi… bolnavi. Albina – o minune a naturii

de | 17.04.2024 15:11 | Actualitate, Home, Opinii

S-a întâmplat de-a lungul anilor să am pacienți din mediul rural care-mi dăruiau un borcan cu miere de albine: „Să o consumați cu încredere, că-i din stupii mei, sută la sută naturală, nu prefăcută”. Acum câteva zile, un apicultor pasionat, în vârstă de 82 de ani, mi-a dăruit un borcănel cu miere, o cutiuță cât cea de chibrituri cu granule de polen de mărimea gămăliei unui ac, o bucățică de fagure de miere și o sticluță de 30 ml cu tinctură de propolis.
Cât timp i-am excizat o tumoretă de pe față, mi-a spus despre apicultură și apiterapie lucruri de care nu aveam habar. La vârsta de 25 de ani a fost atras irezistibil de dorința de a avea stupi. Lucra într-o fabrică, era mecanic și a cumpărat un stup cu două familii de albine. A continuat să-și câștige astfel pâinea cea de toate zilele, ajungând să aibă 96 de stupi! Iar cu o pasiune formidabilă a deprins totul despre această minune a naturii, care este albina. L-a ajutat și un fiu care a urmat un liceu agroindustrial de patru ani, cu profil apicol. Și-au cumpărat și un camion-tip pentru 60 de stupi.

Mi-am notat câteva informații. Iată-le: în jurul datei de 15 ianuarie, regina începe să depună mii de ouă pe zi, care sunt îngrijite de cele mai tinere zburătoare, numite și doici; ele produc lăptișorul de matcă pentru hrănirea reginei lor; oul devine larvă, apoi nimfă și albină ce iese la lucru în afara stupului; două regine nu se suportă într-un stup; regina iese o singură dată pentru împerechere, după care trântorele moare; cea mai apreciată miere este cea de salcâm; o matcă poate trăi și cinci ani, dar albinele lucrătoare – doar 45 de zile; de-a lungul anilor, a fost înțepat de zeci de ori de albine, dar este convins că aceste dureroase episoade i-au adus o puternică imunitate.
Dr. Viorel Pătraşcu

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Rebegiţii şi săracii Europei

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Sfatul doctorului „de la piele”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *