Web Analytics

BOGDAN CHIRIŢOIU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI CONCURENŢEI: Preţurile gazelor probabil vor scădea în câteva luni, dar cele din electricitate vor rămâne mari ani de zile

de | 17.09.2021 07:24 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

 

Preţurile din domeniul gazelor naturale probabil că vor scădea în câteva luni, dar la electricitate acestea vor rămâne mari ani de zile, opinează Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Conform domniei sale, creşterea preţurilor electricităţii are la bază taxa de poluare, precum şi tranziţia spre o energie verde. „Trebuie să-i ajutăm pe cei care au absolută nevoie de ajutor, pentru ca acesta să nu devină foarte scump. Deciziile în acest sens le vor lua Parlamentul şi Guvernul, dar recomandarea mea va fi să ţintim ajutoarele pentru cei care sunt vulnerabili şi au nevoie de ele. Nu vom spune – «voi, furnizori, puneţi ce preţuri vreţi, că noi, statul, plătim diferenţa».

Citește și: Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi, Parchetul European (EPPO) – a constatat 4,5 miliarde de euro

Trebuie să încurajăm consumatorii să aleagă pe cei mai ieftini furnizori, iar statul va plăti o parte din factură, cel putin la consumatorii vulnerabili. În concluzie, vom vedea ce va fi în această iarnă, dar pe termen mediu şi lung ne vom limita doar la consumatorii vulnerabili”.

Până când nu vom reuşi să facem trecerea de la cărbune catre energie regenerabilă, preţurile în toata Europa vor fi determinate de preţul carbunelui plus taxa de poluare, subliniază, printre altele, Bogdan Chiriţoiu, precizând că schemele referitoare la taxarea certificatelor de CO2 nu pare să fi fost foarte bine gândite în România.

„Ani de zile, şi noi şi restul Europei vom avea preţuri mari în electricitate. Ne trebuie nişte măsuri de compensare. Vom putea face ca importurile în UE să fie scumpe şi să creăm, astfel, o barieră în jurul UE, care să limiteze importurile, dar ce facem cu exporturile, cu cei care doresc să exporte? Noi, europenii, vom fi dezavantajaţi când dorim să exportăm energie”, a mai spus domnul Chiriţoiu,

Faptul că ţara nostră face parte din Uniunea Europeană (UE) este un avantaj, dar şi o constrângere, mai subliniază Bogdan Chiriţoiu, menţionând: „Multă lume nu înţelege faptul că nu suntem complet autonomi. Suntem parte dintr o piaţă europeană si respectăm o legislaţie europeană, avem o libertate de mişcare constrânsă. Funcţionăm în acest cadru care este bun, suntem parte a UE, ceea ce ne dă acces la resurse energetice din alte ţări. Putem importa, ceea ce este un avantaj. Însă faptul că suntem parte a UE ne şi constrânge în ceea ce putem să facem”.

Conform domnului Chiriţoiu, parlamentarii insistă pe faptul că nu putem afecta piaţa europeană, ci doar pe cele naţionale, nu putem afecta bursele de energie, care sunt parte a pieţei europene, deci piaţa angro. Bogdan Chiriţoiu a explicat: „Relaţia dintre furnizori şi clienţi, fie că sunt industriali sau casnici, aceasta este zona unde putem şi dorim să luăm măsuri. Aici putem influenţa, putem subvenţiona o parte din taxe, dar nu putem afecta bucăţi din piaţă care nu sunt sub controlul nostru.

Nu aş dori ca, din criza aceasta, să facem din nou un pas înapoi şi să ne întoarcem în cerc. Trebuie să ne păstrăm calmul şi să găsim măsuri cu sens economic, iar acestea sunt cele care ţintesc ajutorul. Ideea de a avea o piaţă şi o transparenţă sunt niste lucruri bune şi nu trebuie să renunţăm la ele”.

Citește și: După ce specialişti în criminalistică au căutat noi probe, cazul tinerei din Godeni ucise în Franţa intră la rejudecare

De asemnea, Bogdan Chiriţoiu a mai spus: „PNRR este un instrument nou al CE, gestionat de o administraţie care este si ea nouă. Vom învăţa şi noi alături de reprezentanţii ei. Avem un termen foarte scurt pentru implementarea acestor proiecte. Noi, România, aveam dificultăţi legate de perspectiva normală de 7 ani plus 3, iar acum suntem la jumătate cu termenele. Trebuie să fim realişti şi noi, dar şi Comisia Europeană şi să găsim modalităţi pentru a implementa proiectele foarte rapid. Nu ne vom putea permite procedurile obişnuite, pe care le-am urmat în timpul celor două perioade de programare bugetară”.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii