Web Analytics

Boala hemoroidală, un tribut plătit stilului de viaţă modern

de | 31.10.2012 18:01 | Actualitate

Clasic, hemoroizii au fost definiți ca dilatații varicoase ale venelor ano-rectale. Denumirea de hemoroizi înseamnă hemoragie, definind boala prin simptomul cel mai pregnant. Hemoroizii se transformă în boală hemoroidală, în momentul în care se manifestă clinic prin semne, simptome și complicații.
Boala hemoroidală afectează în general  adultul cu vârsta între 30 și 60 de ani.
În privința distribuției pe sexe, boala afectează în mod relativ egal, ambele sexe. Studiile științifice efectuate arată că din punct de vedere al cauzelor de apariție a afecțiunii, există un teren predispozant (familial-constituțional-ereditar), pe care acționează factori declanșatori diverși:
– tulburările de tranzit, în special constipația
– perioada de fertilitate la femeie, sarcina, nașterea
– modul de viață (sedentarism)
– profesii ce implică poziția șezând, prelungită (funcționari, șoferi)
– tulburări metabolice și endocrine
– alimentația: consumul excesiv de condimente, alcool
– medicație generală (ex.contraceptivele pe termen lung) și locală agresivă, iritantă.
Când devine simptomatică, boala hemoroidală se manifestă prin:
– sângerare cu sânge roșu, ce apare la sfârșitul scaunului, în general în cantitate mică, însă având un caracter repetitiv. Aceste sângerări repetate pot duce la anemii severe. Sângerarea este simptomul de alarmă ce-l determină pe pacient să se prezinte la medic. Este însă greșit și periculos a se considera acest simptom, ca fiind apanajul exclusiv al bolii hemoroidale.
– durerea este mai mult sau mai puțin intensă și se exacerbează când apar complicații inflamatorii sau trombotice.
– scurgeri sero-mucoase sau purulente însoțite frecvent de mâncărime.
– tumefacția este palpată de bolnav la marginea anusului și are un caracter elastic și poate să dispară.
Examenul regiunii anale va prezenta hemoroizii externi la marginea anală și hemoroizii interni la anuscopie (examinarea cu lupa), va exclude prezența altor afecțiuni loco-regionale și va preciza eventualele complicații ale bolii hemoroidale. Tușeul rectal este obligatoriu nu atât pentru diagnosticul pozitiv al hemoroizilor, cât mai ales pentru a face diferența cu alte afecțiuni: tumori ale canalului anal, tumori rectale joase, abcese anale, fisuri anale etc.
În lipsa tratamentului, boala hemoroidală progresează, apărând complicații inflamatorii și trombotice. Daca iniţial hemoroizii interni exteriorizați dispăreau spontan, la un moment dat, în urma efortului de defecație, prolapsul devine ireductibil. Survine apoi tromboza venelor hemoroidale exteriorizate, cu edem secundar ce accentuează strangularea hemoroidală. De asemenea, cheagul în tensiune duce la necroza tegumentului cu apariția de scurgeri sangvinolente, urât mirositoare. Apare astfel un tablou clinic impresionant ce se constituie într-o adevărată urgență proctologică. La rândul lor, hemoroizii externi se pot tromboza. Ei apar ca mici tumorete vineții, dureroase sub tegumentul marginii anale. Aceste tromboze se organizează în câteva săptămâni într-un cheag, care se retractă și se resoarbe în timp, lăsând o plică cutanată.
Tratamentul bolii hemoroidale începe  cu măsuri igienico-dietetice: se combate constipația, se scot din alimentație condimentele, se adoptă un stil activ de viață. Tratamentul medicamentos vine în completarea măsurilor anterior enumerate și constă în administrarea pe cale generală și locală de substanțe cu rol antiinflamator, antialgic și de îmbunătățire a hrănirii peretelui venos.Tratamentul ambulator instrumental cuprinde o gamă variată de tehnici, mai frecvent folosite fiind: sclerozarea hemoroizilor (se injectează sub anuscop, substanțe sclerozante în jurul venelor hemoroidale), fotocoagularea cu infrarosii, ligatura cu benzi elastice a venelor hemoroidale. Tratamentul chirurgical se adresează stadiilor mai avansate de boală și complicațiilor.
În concluzie, boala hemoroidală, un tribut plătit de om poziției bipede și stilului de viață modern este o afecțiune frecventă cu evoluție progresivă ce beneficiază în prezent de o gamă largă de terapii medicamentoase, miniinvazive și chirurgicale. Pacientul trebuie să se adreseze cu încredere medicului specialist, singurul în măsură să diagnosticheze corect afecțiunea, să excludă boli mai grave cu simptome asemănătoare și să aplice tratamentul adecvat stadiului bolii hemoroidale.
Dr. Mărtoiu Robert, medic specialist chirurgie generală,
Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii