Web Analytics

Blocul Titidan, autorizare la indigo! Regulile Primăriei bat regulile ministerelor

de | 30.05.2019 13:39 | Dezvăluiri

Un alt proiect imobiliar controversat despre care l-am chestionat pe arhitectul-șef al Piteștiului, Cătălin Ghiță, este blocul de 10 etaje construit de SC Titidan în buricul Piteștiului, zid în zid cu clădirea ”Forum”, cunoscută și ca Centrul de afaceri, construit de magnatul Gheorghe Badea și frații Virgil și Sorin Dumitru pe fonduri europene.
Și acest proiect al unui bloc de 10 etaje, ridicat de către dezvoltatorul SC Titidan Srl, a generat un imens scandal, în sensul că a fost construit fără un aviz de la Ministerul Culturii, deși, potrivit Listei Monumentelor Istorice, terenul aferent face parte din situl urban Bulevardul Republicii. Și legat de acest proiect imobiliar arhitectul-șef Ghiță a fost total neconvingător în răspunsurile pe care ni le-a oferit.

Arhitectul-șef Ghiță: „Nu am considerat necesar să trecem acel aviz ca obligatoriu în faza de aprobare”

3 CatalinGhita 1250# Jurnalul de Argeș: O situație similară a fost și la blocul Titidan (construit lângă Centrul de afaceri “Forum”), unde, de asemenea, nu ați cerut aviz de la Direcția Județeană de Cultură, dat fiind faptul că, potrivit Legii Monumentelor Istorice, terenul acela e pe un sit urban. Înțeleg că, potrivit documentației dv., nu este sit urban, dar potrivit celei din Legea Monumentelor Istorice este!
Arhitectul Cătălin Ghiţă: Asta e o discuție extrem de complexă. Pe scurt, în PUG, zona protejată din punct de vedere al monumentelor nu cuprinde amplasamentul la I.C. Brătianu nr 54. La un moment dat, în LMI a apărut Sit Urban B-dul Republicii, care face referire, printre alte amplasamente, și la amplasamente pe I.C. Brătianu, de la nr 54 la 62. Și acum iar se judecă în instanță, cu o corespondență extrem de complexă cu Ministerul Culturii și cu Direcția de Patrimoniu, care a fost procedura prin care acest sit istoric – că situl istoric are caracter de monument istoric – a fost clasificat. Pentru că, din câte știu eu, din mersul procesului, Ministerul Culturii n-a putut să pună la dispoziție documentația prin care s-a clasificat Sit Urban Bulevardul Republicii și cum au pus ei numerele astea poștale în situl urban. La un moment dat vorbesc chiar de necesitatea reparării unei erori materiale dacă se consideră, pe parcurs, acest lucru.
# Jurnalul de Argeș: Ministerul Culturii, într-un răspuns pe care l-a transmis redacției “Jurnalului de Argeș”, la o solicitare făcută pe Legea 544, spune că dumneavoastră, în această situație în care există o ambiguitate, trebuia să le cereți, totuși, aviz!
Arhitectul Cătălin Ghiţă: Din punctul nostru de vedere, nu e nicio ambiguitate. În momentul în care pe documentația de urbanism zona protejată nu cuprinde acest amplasament, nu am considerat necesar la acel moment să trecem acel aviz ca obligatoriu în faza de aprobare.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii