Web Analytics

Biserica veche cade pe enoriaşi, iar sfinţirea celei noi este reprogramată

de | 7.06.2018 06:44 | Dezvăluiri

7 Buzoesti Biserica PetruPavel# Sămânţă de scandal printre enoriaşii din Vulpeşti # Localnicii murmură că popa Burcea ţine biserica nesfinţită pentru fiul său, care termină doctoratul în teologie în vara aceasta

Moșii de Vară au constituit pentru enoriașii din Vulpești un nou prilej de supărare, atunci când a fost să meargă cu îmbucăturile la slujbă, întrucât biserica cea nouă, la a cărei construire au contribuit și ei, este finalizată de aproape zece ani, dar rămâne tot cu lacătul pe ea.

Primarul Tănase: „Biserica nu este sfințită. (…) E o supărare mai veche a unora dintre localnici”

7 Tanase BuzoestiToate serviciile religioase se oficiază în vechea biserică, datând de la 1600, care se află   într-un stadiu avansat de deteriorare, riscând chiar să se prăbușească. Motivul pentru care nu se poate intra în noul edificiu este că acesta nu este încă sfințit, așa cum cer canoanele, de către arhiereu. Însă gura lumii spune că preotul Mihail Burcea este cel care tergiversează târnosirea, așteptând ca fiul său, student în ultimul an la Teologie, să termine studiile pentru a fi popit aici. De altfel, și-ar fi trecut și în pisanie că locașul este ridicat prin contribuție personală. Despre supărarea oamenilor, care nu este de ieri, de azi, a auzit și primarul comunei Buzoești, Ion Tănase.  „Biserica nu este sfințită. Evenimentul  era programat pentru 3 iunie, dar am înțeles că pleacă arhiepiscopul într-o delegație, nu știu unde, și s-a reprogramat la o dată care va fi anunțată. Prezența sa aici fusese confirmată, din câte știu de la preot, dar dacă s-a întâmplat cu delegația… Este o supărare mai veche a unora dintre localnici, dar probabil că au reapărut discuțiile pentru că au fost lansate invitațiile la sfințire. Cât despre bani,  aceștia s-au dat și de către enoriași și de la primărie, au fost bani din toate părțile”, ne-a spus primarul Ion Tănase.

Preotul Mihail Burcea: „Să scrieți acolo că biserica de la Vulpești nu acceptă lansarea altora în munca noastră!”

7 BurceaIată însă ce ne-a declarat preotul  Mihail Burcea, cel spre care o parte dintre localnici arată cu degetul că ar amâna sfințirea tocmai pentru ca fiul său să termine Teologia și să preia noul lăcaș: „S-a amânat sfințirea.  Eu miercuri voiam să merg la București, la Patriarhie, să cumpăr niște cruciulițe, niște iconițe, pentru eveniment  și, când eram pe magistrală, mi-a dat secretarul Arhiepiscopiei telefon că Înaltul va reprezenta o delegație a Bisericii Ortodoxe peste hotare. Este trimis de patriarh și  va veni în zonă săptămâna asta sau cealaltă și îmi va comunica data reprogramată. Biserica este gata de mulți ani. Eu am terminat-o în 2012. M-am dus o dată, m-am dus a doua oară și la episcop și dânsul mi-a comunicat mereu că este foarte ocupat și că va programa dânsul o zi. Acum a rămas să vină în curând în zonă, mi-a spus că mă are pe agendă. Am comunicat și eu la cei pe care îi invitasem și i-am anunțat că se reprogramează. Cu binecuvântare! Oamenii or fi ei supărați, dar noi, canonic, suntem supuși arhiereului, iar arhiereul este supus patriarhului. Eu  nu sunt în măsură nici să fac programări, nici să supăr pe oameni. Dar să știți că, în procentaj de 80%, biserica este făcută de mine. Oamenii au stat acasă și eu am vopsit gardul, acum avem scările puse și mâine mă duc și mai vopsim la tablă. Nu am cerut de la nimeni nici 5 bani. Anul trecut am reparat biserica veche cu bani de la mine, muncă de la mine, cărămida, scândura este dată prin donație de către domnul Filip Georgescu,  când era directorul Direcției Silvice. Străile au fost donate de un colonel, prieten de al meu  de la București. Eu mă duceam cu mașina și luam meseriașii de la Curtea de Argeș, luni, și îi duceam vineri înapoi pe benzina mea și pe timpul meu. Așa că am acoperire. Oamenii să stea liniștiți acolo, pentru că am făcut un lucru bun în comună după 336 de ani! Când ei își făceau treburile acasă, eu am stat să vopsesc ferestrele, ușile, eu cu familia mea, cu copiii mei și cu prietenii mei apropiați. Fiul meu este absolvent a trei facultăți, trei masterate și este la doctorat în anul trei la Teologie. Dacă Dumnezeu va voi, va fi preot, da, aici. S-a căsătorit și, dacă va candida, îndeplinește condițiile, cu trei facultăți la zi, trei masterate și un doctorat, cu cărți publicate. Fiul meu este absolvent al Facultății de Drept și Teologie,  a fost șef de promoție, a terminat Facultatea de Teologie în 2012 și masteratul, după aceea a făcut Teologia didactică și este la doctorat în Teologie pe anul trei. La vară trebuie să predea lucrarea de doctorat. Mai am un fiu realizat, intelectual, pentru că și eu și mama lor am fost vârfuri, nu am fost de ăia care să ne lansăm în munca altuia. Să scrieți acolo că biserica de la Vulpești nu acceptă lansarea altora în munca noastră! Eu am reușit să fac această biserică după 337 de ani!”

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii